Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sputnjik: Turski pilot samoinicijativno oborio SU-24

Su-24/ Foto: spitniknews.com

Sputnjik: Turski pilot samoinicijativno oborio SU-24

"Situacija sa oborenim ruskim avionom predstavljala nejasne trenutke za Tursku", rekao je Jasin Aktaj iz vladajuće turske stranke.

Politika
Izvor: Sputnjik

Zamenik predsednika vladajuće turske Partije pravde i razvoja i poslanik u parlamentu Jasin Aktaj, rekao je u intervjuu za Sputnjik da je turski pilot u novembru prošle godine sam doneo odluku da obori ruski avion Su-24, koji je, prema verziji turske strane, već napustio vazdušni prostor Turske.

Avijacija Turske je 24. novembra prošle godine oborila ruski bombarder Su-24. U Ankari tvrde da je oboreni avion narušio turski vazdušni prostor. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da se Su-24 nalazio na nebu iznad Sirije.

Poslanik je istakao da je situacija sa oborenim ruskim avionom predstavljala nejasne trenutke za Tursku.

„Naravno da su narušavanje vazdušnog prostora tokom 17 sekundi i ponavljanje takvih narušavanja nedopustivi, ali ostavimo to po strani. Odluka da se avion obori doneta je u vazduhu. Takve odluke donosi pilot i on se rukovodi pravilima primene sile. Međutim, on može sebi da priušti mogućnost da ne obori avion koji je narušio vazdušni prostor na kratko vreme i koji namerava da ga napusti“, rekao je Aktaj.

„Obaranje ruskog aviona, koji je, kao što je bilo jasno, već napuštao vazdušni prostor, podiže pitanja“, dodao je on. Istovremeno on je istakao da je Turska štitila dejstva svog pilota „da ne bi dovodila u pitanje naša pravila primene sile.“

„Kao krajnji rezultat Turska i Rusija rešile su problem između sebe, hvala Bogu. Ako se izveštaji o hvatanju pilota koji su oborili Su-24 potvrde, to će doprineti boljem odnosu između Rusije i Turske i stimulisati postojeće sporazume između država“, rekao je on.