Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija uručila Hrvatskoj još jednu protestnu notu

Vlada Srbije/ Foto: NB

Srbija uručila Hrvatskoj još jednu protestnu notu

Srbija protestuje zbog incidenata u Srbu.

Politika
Izvor: NB, N1

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas ambasadoru Hrvatske u Beogradu još jednu protestnu notu zbog incidenata koji su se juče dogodili u Srbu.

MSP je protestovalo zbog pretnji i provokacija pripadnika ekstremno desničarske i ustaške stranke A-HSP, čiji se predsednik sa svojim pristalicama pojavio juče na obeleževanju 75. godišnjenice antifašističkog ustanka u Srbu i pored toga što ima šestomesečnu zabranu prilaska.

Kako se navodi u saopštenju, to predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ističe se da smatraju da je za svaku osudu govor koji je D. Keleminec održao na ovom skupu, kao i njegovo pozivanje na skandiranje ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'', nakon čega su prisutni uzvikivali ''koljači, ubice, zločinci''.

“Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba”, dodaje se u saopštenju.

Očekuju promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom Hrvatske i istovremeno očekuje da ih hrvatski nadležni organi izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.