Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srpska odbacuje Sporazum o stabilizaciji sa EU

Foto: republikasrpska.net

Srpska odbacuje Sporazum o stabilizaciji sa EU

Milorad Dodik istakao da RS neće prihvatiti prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji sa EU dok BiH ne dobije recipročne uslove koje Hrvatska uživa na tržištu BiH

Politika
Izvor: N1TV

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, rekao je da Republika Srpska odbacuje prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sve dok se Bosni i Hercegovini ne ponude recipročni uslovi koje Hrvatska uživa na tržištu BiH ili dok se BiH ne omogući da se privreda prilagodi tim uslovima.

On je nakon sastanka sa Lars Gunar Vigemarkom, šefom delegacije EU u BiH i Kristijanom Helbahom, ambasadorom Njemačke u BiH, rekao da bi Republika Srpska takvim sporazumom godišnje gubila 150 miliona, a da su Bošnjaci i Hrvati pristali na prilagođenje, jer znaju da bi Republika Srpska najviše izgubila.

Što se tiče popisa, kako je rekao, upoznao je ambasadore o stavu Srpske i njenim namerama da ako se sporna odluka o popisu stanovništva koju je doneo direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ne povuče da bi Republika Srpska mogla organizovati vlastiti popis.

Kada se radi o mehanizmu koordinacije Dodik je istakao da je on prihvatljiv samo ako Srpskoj ne bude bilo nametnuto odlučivanje u kojem bi Republika Srpska bila isključena.

Rekao je da mu je drago da je Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz Srpske, uvideo da je potrebna koordinacija sa vlastima iz Republike Srpske.