Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stjepan Mesić se vraća u politiku

Foto: Tanjug

Stjepan Mesić se vraća u politiku

Bivši hrvatski predsednik biće prvi nosilac liste Narodne koalicije na izborima u septembru

Politika
Izvor: Agencije/NB

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić vraća se na političku scenu. U još jednoj izbornoj trci - na septembarskim vanrednim parlamentarnim izborima Mesić će biti kandidat na listi Narodne koalicije.

Dogovor o njegovoj kandidaturi postignut je juče na satanku predstavnika HSU-a i SDP-a, potvrdio je za tportal HSU-ov šef Silvano Hrelja.

- Dogovorili smo se s njim da on bude na listi u 1. izbornoj jedinici. Mesić je rekao da bi voleo pomoći Narodnoj koaliciji, a mi smo rekli da ćemo proveriti kod koalicijskih partnera. Proverili smo i oni su rekli da nema problema da on bude na listi - rekao je Hrelja.

HSU je u dogovorima sa SDP-om dobio dva sigurna mesta na listama, jedno u 8. izbornoj jedinici za Silvana Hrelju i jedno u 2. izbornoj jedinici.

Mesić će svoju poziciju u Saboru hvatati s 10. mesta u 1. izbornoj jedinici i to preko preferencijalnih glasova.

Mesić je povratak u politiku najavio krajem aprila, kada mu je Sabor ukinuo kabinet.

- Čuvao sam se ovih šest godina da se ne bavim aktuelnom politikom, ali budući da me teraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. U svakom slučaju, sada ću ući u politiku. Bio sam gradonačelnik i predsednik vlade i parlamenta te dva puta predsednik države, poslednji predsednik Jugoslavije; imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje me žele ponovno u politici - imaće me - rekao je ranije Mesić.