Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stoltenberg: Crnoj Gori je mesto u NATO paktu

Jens Stoltenberg/ Foto: nato.int

Stoltenberg: Crnoj Gori je mesto u NATO paktu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg još jednom je naglasio da pridruživanje Crne Gore NATO-u nema nikakve veze sa Rusijom, već da Crna Gora, kao nezavisna zemlja, sama određuje svoj put.​

Politika
Autor: NB, In4s

Generalni sekretar NATO-a rekao je da veruje da će parlamenti svih 28 zemalja - članica tog pakta ratifikovati pristupni protokol za prijem Crne Gore u NATO. Prema njegovim rečima, to predstavlja jedan od poslednjih koraka pred formalno priljučenje Alijansi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg još jednom je naglasio da pridruživanje Crne Gore NATO-u nema nikakve veze sa Rusijom, već da Crna Gora, kao nezavisna zemlja, sama određuje svoj put.

"Osnovno pravo svake nezavisne zemlje je da odabere svoje puteve, uključujući i u kakve bezbednosne dogovore želi biti uključena. Dakle, ovo je pitanje između Crne Gore i 28 članica NATO-a", rekao je Stoltenberg u norveškom Trondhajmu, gde je zasedao odbor Alijanse.

Na pitanje da li je iznenađen stavom Rusije koja negoduje zbog toga što je Crna Gora na samom ulazu u NATO, Stoltenberg je rekao: "Mi Crnoj Gori želimo dobrodošlicu, a ova dobrodošlica nije režirana protiv bilo koga, pa tako ni protiv Rusije".