Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

Foto: nordic.org

Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

Ne tražimo konfrontacije sa Rusijom. Ne želimo hladni rat, ne želimo trku u naoružanju. Međutim, mi reagujemo na aneksiju Krima i destabilizaciju situacije na istoku Ukrajine, izjavio je gensek NATO-a

Politika
Izvor: Sputnjik

NATO ne želi sukob sa Rusijom, trku u naoružanju i novi hladni rat, ali smatra da treba da reaguje na akcije Moskve pokazivanjem svoje snage, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu Evropskoj alijansi vodećih periodičnih magazina „LENA“ u koji ulazi i „Velt“.

- Ne tražimo konfrontacije sa Rusijom. Ne želimo hladni rat, ne želimo trku u naoružanju. Međutim, mi reagujemo na aneksiju Krima i destabilizaciju situacije na istoku Ukrajine - tvrdi Jens Stoltenberg.

- Važno je držati otvorenim kanale za politički dijalog i naći puteve za smanjenje napetosti i izbegavati nesporazume - izjavio je državni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je istakao važnost održavanja sednica Saveta Rusija—NATO.

- To je važno jer ako budemo ćutali, nećemo rešiti postojeće probleme - naveo je Stoltenberg.

On nije isključio da na samitu koji je zakazan za jul u Varšavi može biti održana još jedna sednica Saveta Rusija—NATO.

- U principu, ja ništa ne isključujem - rekao je Stoltenberg.

U isto vreme on smatra da NATO treba da reaguje na akcije Rusije pokazivanjem snage i ubedljivim sredstvima zastrašivanja.

- Zbog toga jačamo prisustvo na istoku Alijanse - naveo je Stoltenberg, dodajući da vojno rukovodstvo NATO-a namerava da po principu rotacije pošalje u pribaltičke zemlje po bataljon. Generalni sekretar je objasnio da se radi o višenacionalnim snagama. Po njegovim rečima, cilj je da se jasno stavi na znanje da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na čitavu Alijansu.

Odluka o misiji će biti doneta na samitu NATO-a u Varšavi, rekao je on.