Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tramp nepopularan među mladim Amerikancima

Donald Tramp Foto: AP

Tramp nepopularan među mladim Amerikancima

Tek petina mladih ima pozitivan stav o kandidatu Republikanaca, ali ni njegova protivnica Hilari Klinton ne uživa preteranu podršku među grupom od 18 do 30 godina

Politika
Izvor: Agencije/NB

Najizgledniji kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp je izuzetno nepopularan među mladim Amerikancima, a posebno Afroamerikancima, a gotovo dve trećine građana SAD starih između 18 i 30 godina smatra da je on rasista, pokazala je danas najnovija anketa.

Samo 19 odsto mladih ljudi ima povoljno mišljenje o Trampu, dok čak tri četvrtine njih o njemu misli loše, rezultat je ankete agencije za istraživanje javnog mnjenja "DŽenforvard", prenela je agencija AP.

Trampova glavna rivalka u trci za poziciju predsednika SAD Hilari Klinton takođe nije popularna među mladima, ali ni izbliza toliko kao američki milijarder.

Trampa u pozitivnom svetlu vidi tek šest odsto mladih Afroamerikanaca, deset odsto mladih latinoameričkog porekla, 12 odsto mladih azijskog porekla i 27 odsto mladih belaca.

- Ako želite da budete moralna mlada osoba, ne možete da podržavate Trampa - izjavio je Migel Garsija (20) iz Kalifornije.

Anketa je pokazala da samo 39 odsto mladih Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Klintonovoj, dok negativno mišljenje o njoj ima 54 odsto njih.

Dezire Batista, koja je ranije podržavala senatora iz Vermonta Bernija Sandersa a posle njegovog ispadanja iz trke je između Klintonove i Trampa izabrala, prema njenim rečima, "manje od dva zla", odnosno bivšu američku državnu sekretarku.

Animozitet mladih Amerikanaca prema Trampu je verovatno delimično uzrokovan time što dve trećine njih smatra da je on rasista. Takvo mišljenje ima gotovo 60 odsto belaca i više od tri četvrtine rasnih manjina.