Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tramp predstavio spoljnopolitičku doktrinu

Foto: Beta/AP

Tramp predstavio spoljnopolitičku doktrinu

Tramp je izjavio da je Americi potreban zaokret politike koja bi mogla da potraje nekoliko generacija, odnosno da skine rđu sa državne spoljne politike

Politika
Izvor: B92.net

Lider u trci republikanaca Donald Tramp predstavio je u sredu svoj spoljnopolitički plan i najavio da će sa mesta predsednika SAD vratiti Ameriku u fokus.

Kako je rekao kontroverzni milijarder, ako bude izabran na mesto predsednika, "skinuće rđu sa američke spoljne politike"

Tramp je rekao da je Americi potreban zaokret politike koja bi mogla da "potraje nekoliko generacija" tako što će "kroz snagu naći prostor za mir".

Tramp je u govoru koji je obeležila poruka "Amerika na prvom mestu" govorio o odnosima sa velikim silama, o svojoj poziciji prema NATO, o bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Govoreći o NATO, Tramp je istakao da je u pitanju zastarela alijansa i da partneri SAD "ne plaćaju koliko bi trebalo". Rekao je i da bi Alijansa morala da se značajno promeni i počne da se suprotstavlja novim zajedničkim izazovima, kao što su islamski terorizam i migracije.

- Vreme je da se organizacija reorganizuje i da se razgovara o iznosu kojim je SAD finansira - rekao je Tramp.

Govoreći o Kini i Rusiji, Tramp je rekao da bi tražio načine da poboljša odnose i da bi ubrzo po dolasku na vlast organizovao zajednički samit na kome bi "pokazao snagu" i tako povratio poštovanje preostale dve velike svetske sile.

- Kina poštuje snagu i time što smo im dozvolili da nas ekonomski iskorišćavaju smo izgubili njihovo poštovanje... Takođe, moguće je spuštanje tenzija koje imamo sa Moskvom ako nastupimo sa pozicije snage... Kažu da Rusi nisu razumni, namervam da to proverim - rekao je Tramp, koji je inače dobijao dobre signale iz Moskve.

Govoreći o "mirovnoj politici", Tramp je rekao da "zemlje koje Amerika brani moraju da plate deo cene za sigurnost".

- Ako ne, SAD moraju da budu spremne da ostave te zemlje da se same brane. Nemamo drugog izbora - rekao je Tramp.

Govoreći o Islamskoj državi, Tramp je rekao da bi pod njegovom administracijom dani teroristima bili odbrojani.

- Neću im reći ni kada, ni kako - rekao je Tramp.