Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TRAŽE POMOĆ OD RUSIJE: Libija žestoko protiv terorista

Foto: Sputnik

TRAŽE POMOĆ OD RUSIJE: Libija žestoko protiv terorista

Libijska armija ne namerava da odustane od borbe protiv terorizma, sve dok zemlja ne bude potpuno oslobođena od ekstremista, izjavio je glavnokomandujući Libijske nacionalne armije, feldmaršal Halifa Haftar na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rus

Politika
Autor: Glas Moskve

Libijski komandant rekao je da vojska već tri meseca vodi žestoke borbe protiv terorista u uslovima embarga na oružje. Uprkos ovim ograničenjima, libijske oružane snage ne samo što uspele da oslobode grad Bengazi, već su preuzele kontrolu nad naftnim poljima, lukama i vojnim bazama, rekao je Haftar.

General je istakao da je oslobođeno već oko 90 odsto teritorije Libije, prenosi portal Glas Moskve.

„Nastavićemo borbu protiv terorizma, sve dok Libijska nacionalna armija ne preuzme kontrolu nad celom teritorijom Libije kako bi obezbedila stabilnost i bezbednost“, istakao je Haftar.

On je dodao da i je u zemlji i dalje kriza. O ovim pitanjima, prema Haftarovim rečima, on namerava da razgovara u Moskvi, jer Rusija za Libiju ostaje prijateljska zemlja.

Haftar je rekao i da je na sastanku sa Lavrovom pokrenuo pitanje ruske vojne pomoći Libiji.

„Da, razgovarali smo (o pitanju mogućnosti pružanja vojne pomoći). Uvereni smo da Rusija ostaje naš dobar prijatelj i da nam neće odbiti pomoć“, rekao je Haftar novinarima.

On je naglasio da je raspoložen za razvoj odnosa sa Moskvom u svim oblastima i zahvalio Lavrovu za stav koji Rusija zauzima prema Libiji na međunarodnoj sceni. Haftar je dodao da će pozdravlja učešće Rusije u procesu nacionalnog pomirenja libijskih strana.