Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tri moguća scenarija za političku krizu u Hrvatskoj

Ilustracija NB

Tri moguća scenarija za političku krizu u Hrvatskoj

HDZ ne ruši Vladu, ali ako bude bilo potrebno ići ćemo opet na izbore, izjavio potpredsednik HDZ-a Tomislav Tolušić

Politika
Izvor: Jutarnji list

Ono što će se tokom juna izvesno dogoditi je da najuticajnija vladajuća HDZ nastavi dalje sa Mostom, manjom članicom vladajuće koalicije, prekomponovanje vlade ili novi izbori.

Novoizabrani potpredsednik HDZ-a i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić smatra da bi prekomponovanje vlade bilo uspešno, ali spreman je kaže i za nove izbore.

Gostujući u emisiji Veto, Tolušić, međutim, konstatuje da bi novim izborima Hrvatska iz EU fondova izgubila čak dve milijarde evra.

- Sve izbore do sada u poslednje četiri godine smo dobili. Da budu novi izbori i njih bismo dobili. Imaćemo istu situaciju kao do sada, neće biti razlike u konstelaciji snaga. Ali država tu gubi puno. Ova država ne mora izgubiti pola godine, prvo tehničke, pa izbore, pa konstituisanje vlade - rekao je Tolušić.

Samo u njegovom sektoru bi, kaže, Hrvatska zbog novih izbora mogla izgubiti dve milijarde evra zbog nesprovođenja projekata iz EU fondova u oblasti železničkog saobraćaja, kulturnoj baštini, izgradnji inkubatora, bolnica...

- U slučaju novih izbora sve to stoji, ističu rokovi i novac se nepovratno gubi, naveo je Tolušić - preneo je portal Jutarnjeg lista.

Nada se da šef HDZ-a Tomislav Karamarko i lider Mosta Božo Petrov nisu prošlost, ali ako jesu, dodaje, to je njihov problem i problem vlade.

Smatra iluzornim da se govori da se HDZ mora odreći svoga predsednika zato što je to, kako kaže, rekao Božo, Pero ili Đuro.

- To su stvari koje ne mogu nametati stranci i to stranka neće dozvoliti. Za sve ostalo, mi smo tu. Ali nije HDZ taj koji ruši vladu. Ako ne možemo zajedno, nećemo biti zajedno. Idemo na nove izbore i ja se nadam da će HDZ opet dobiti izbore - rekao je Tolušić i dodao da novi izbori, ipak, nisu nešto što je neuobičajeno.

Ne misli da je ovo što se sada događa na hrvatskoj političkoj sceni "apokalipsa vlade", te najavljuje rešenje u junu po jednom od navedenih scenarija.

- Rešiće se na jedan od načina, a poslednji je mogući kraj vlade. Nisu novi izbori nešto što je neuobičajeno u Evropi. Veliki su problemi u vladi, ali glavni problem svih nas u ovoj koaliciji, ponavljam koaliciji, jer mi smo u koaliciji, je pitanje nekomunikacije - rekao je Tolušicn.