Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska glasa za ukidanje poslaničkih imuniteta

Foto: pixabay.com

Turska glasa za ukidanje poslaničkih imuniteta

Ukidanjem poslaničkog imuniteta od krivičnog gonjenja omogućiće pokretanja postupaka protiv poslanika prokurdskih stranaka, u vreme kada su povećane napetosti između kurdskih militanata i turske države

Politika
Izvor: Tanjug

Turski poslanici izglasali su danas prvi deo zakona kojim bi se ukinuo poslanički imunitet, što bi omogućilo sudsko gonjenje kurdskih poslanika i njihovo praktično izbacivanje iz parlamenta.

Tajnim glasanjem, čak 373 poslanika u parlamentu od 550 mesta glasalo je za tu ustavnu izmenu. Tako visoka podrška u parlamentu omogućila je da se izbegne održavanje referenduma o tom pitanju. Parlament treba tokom dana da se izjasni o još dva dela tog zakona.

Ukidanjem poslaničkog imuniteta od krivičnog gonjenja omogućiće pokretanja postupaka protiv poslanika prokurdskih stranaka, u vreme kada su povećane napetosti između kurdskih militanata i turske države, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje prokurdsku Narodnu demokratsku partiju (HDP), treću po snazi u parlamentu, da je političko krilo kurdskih ekstremista koji se bore za otcepljenje.

HDP to demantuje i njeni predstavnici kažu da je ukidanje poslaničkog imuniteta deo strategije vladajuće partije da ih izbaci iz parlamenta i ojača podršku za uvođenje predsedničkog sistema.

Novi zakon omogućio bi tužilaštvu da goni članove turskog parlamenta koji su trenutno pod istragom. To se odnosi čak na 138 poslanika, od kojih je 101 iz HDP i glavne opozicione Narodne republikanske partije (ĆP).

Predstavnici HDP kažu da bi, po novom zakonu, velika većina od njihovih 59 poslanika mogla završiti u zatvoru, uglavnom zbog iznetih stavova, čime bi praktično bilo izbrisano prisustvo te stranke iz turskog parlamenta.