Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TURSKA I NATO SVE DALJI: Može li Rusija da iskoristi to?

Foto: mfa.gov.ct.tr

TURSKA I NATO SVE DALJI: Može li Rusija da iskoristi to?

Čavušoglu je i pre nedelju dana u intervjuu agenciji Anadolija izjavio da će Turska i Rusija razmotriti uspostavljanje zajedničkog vojnog, obaveštajnog i diplomatskog mehanizma.

Politika
Autor: Sputnik, Telegraf

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da NATO ne sarađuje u potpunosti sa Turskom, te da će ta zemlja razmotriti mogućnost vojne saradnje sa Rusijom.

"Čini nam se da članice NATO izbegavaju pitanja o razmeni tehnologije i zajedničkih ulaganja. Turska namerava da razvije svoju odbrambenu industriju i da ojača svoj odbrambeni sistem", rekao je Čavušoglu.

Takođe, istakao je da je Turska postala zabrinuta zbog nedostatka spremnosti NATO da sarađuje sa Turskom, koja je članica ovog saveza.

"Čini nam se da članice NATO izbegavaju pitanja o razmeni tehnologije i zajedničkih ulaganja. Turska namerava da razvije svoju odbrambenu industriju i da ojača svoj odbrambeni sistem. U tom smislu, ako bi Rusija pokazala interes za to, mi smo spremni da razmotrimo mogućnost saradnje u tom sektoru", rekao je on u intervjuu za Sputnik.

Čavušoglu je i pre nedelju dana u intervjuu agenciji Anadolija izjavio da će Turska i Rusija razmotriti uspostavljanje zajedničkog vojnog, obaveštajnog i diplomatskog mehanizma i dodao da odnosi sa NATO-om nisu zadovoljavajući u toj meri u kojoj bi on želeo.

"Turska je do sada želela da sarađuje sa članicama NATO. Ali rezultati koje smo imali nas nisu zadovoljavali. Zato je normalno da potražimo druge opcije. Ali mi ne smatramo da je to potez protiv NATO", rekao je Čavušoglu.