Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska nadoknađuje Rusima štetu za srušeni avion?

Ilustracija.NB

Turska nadoknađuje Rusima štetu za srušeni avion?

Izrazili smo svoje žaljenje zbog incidenta, spremni smo da platimo kompenzaciju ruskim kolegama za oboreni avion, izjavio je turski premijer Jildirim

Politika
Izvor: Sputnjik

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je juče da je Ankara spremna da nadoknadi štetu Moskvi za srušeni avion "su-24" iz novembra prošle godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u svom pismu izvinio ruskom lideru Vladimiru Putinu za oboreni avion, uputio saučešće zbog pogibije pilota i rekao da Turska nije želela da kvari odnose sa Rusijom koju smatra svojim strateškim partnerom.

Ruske vlasti navele su da je jedan od koraka za normalizaciju bilateralnih odnosa ne samo da se Ankara izvini za učinjeno, već i da nadoknadi štetu.

- Sadržaj pisma je jasan. Izrazili smo svoje žaljenje i ukoliko bude potrebno isplatićemo kompenzaciju za oboreni avion. Obe strane žele normalizaciju odnosa. Mislim da se stvari popravljaju - izjavio je Jildirim na televiziji TRT.

Odnosi između dve zemlje naglo su se pogoršali u novembru prošle godine, kada je turski lovac F-16 u Siriji oborio ruski bombarder Su-24, a nakon katapultiranja pilot Oleg Peškov je ubijen. Vladimir Putin nazvao je to „nožem u leđa“ saradnika terorista i nametnuo Turskoj niz sankcija.