Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska smiruje strasti: Nemačka nam je važna

YT Screenshot

Turska smiruje strasti: Nemačka nam je važna

Turski premijer Jildirim naveo da jučerašnja odluka Bundestaga o genocidu nad Jermenima neće uništiti odnose dva naroda

Politika
Izvor: Agencije

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da su Turska i Nemačka "dva veoma važna saveznika", samo dan nakon rezolucije Bundestaga o genocidu nad Jermenima.

Nakon oštrih izjava koje su stigle iz Ankare nakon glasanja u Berlinu, Jildirim je spustio loptu i poručio da odluka nemačkog parlamenta da genocidom označi ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu koje su počinile otomanske snage "neće uništiti odnose Ankare i Berlina".

- Nemačka i Turska su dva veoma važna saveznika. Niko ne bi trebalo da očekuje da će se odnosi ođednom u potpunosti pogoršati zbog ove odluke ili sličnih odluka. To ipak ne znači da mi nećemo reagovati, da nećemo ništa reći - kazao je Jildirim, a preneo AFP. Jildirim je ocenio da je Turska napravila "istorijsku grešku".

Bundestag je juče izglasao rezoluciju "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine", na predlog vladajuće konzervativno-socijaldemokratske koalicije i opozicione Stranke zelenih.

Turska, koja je odmah posle glasanja pozvala na konsultacije svog ambasadora u Berlinu, ne priznaje taj masakr kao genocid uz ocenu da je broj žrtava preuveličan.