Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turska ukida vize za zemlje EU, uključujući Kipar

Istanbul/ Foto: pixabay.com

Turska ukida vize za zemlje EU, uključujući Kipar

Premda će se ukidanje viza odnositi na kiparske Grke, turski zvaničnici tvrde da to neće značiti priznanje Kipra od strane Turske

Politika
Izvor: Tanjug

Turska je pristala da ukine vize za sve građane Evropske unije, ukljucujući kiparske Grke, čime je prevaziđeno jedna od poslednjih prepreka za ukidanje viza turskim građanima koji žele da putuju u EU, javljaju agencije.

Turska vlada je kasno sinoć usvojila odluku o ukidanju viza za svih 28 članica EU, onog trenutka kada Evropa sa svoje strane uvede liberelizaciju viznog režma sa Turskom, objavio je turski Službeni glasnik.

Premda će se ukidanje viza odnositi na kiparske Grke, turski zvaničnici tvrde da to neće značiti priznanje Kipra od strane Turske, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je vizna liberalizacija sa Turskom, muslimanskom zemljom od 79 miliona stanovnika jedno od spornih pitanja među članicama EU, ali da Brisel nastoji da "pogura" to pitanje kako bi održao dogovor o migrantima, prema kome će Turska u zamenu za viznu liberalizaciju i još neke ustupke primati nazad migrante koji sa njenih obala stignu u Grčku.

"Ovom uredbom, Turska je ispunila još jedan značajan preduslov za viznu liberalizaciju", saopstila je portparolka Evropske komisije Margaritas Šinas na redovnom brifingu za novinare u Briselu.