Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turski sud izdao nalog za Gulenovo hapšenje

Fetulah Gulen/ Foto: freebeacon.com

Turski sud izdao nalog za Gulenovo hapšenje

Turska vlada je saopštila da je Gulen, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pensilvaniji, organizovao neuspeli pokušaj udara koji su izveli odmetnički pripadnici turske vojske

Politika
Izvor: Agencije/NB

Sud u Istanbulu izdao je danas formalni nalog za hapšenje muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, javile su agencije.

Sud je naložio hapšenje Gulena pod optužbom da je bio nalogodavac neuspelog vojnog puča 15. jula, u kojem je ubijeno više od 270 ljudi, prenosi AP, pozivajući se na državnu tursku agenciju Anadoliju.

Turska vlada je saopštila da je Gulen, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pensilvaniji, organizovao neuspeli pokušaj udara koji su izveli odmetnički pripadnici turske vojske i traži da on bude izručen Turskoj.

Ankara je Gulenov pokret označila kao terorističku organizaciju, navodi američka agencija, dodajući da je Gulen, nekadašni saveznik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, porekao bilo kakvu umešanost u pokušaj puča.

Ankara još nije uputila formalni zahtev za Gulenovo izručenje, ali bi nalog za hapšenje mogao biti uvod u to, zaključuje AP, uz podsećanje da Vašington od Ankare tražio dokaze o Gulenovoj umešanosti u pokušaj puča.