Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tusk: Džonson prešao granicu poređenjem EU sa Hitlerom

Foto: youtube/screenshot

Tusk: Džonson prešao granicu poređenjem EU sa Hitlerom

Tusk je danas rekao da bi "takve apsurdne argumente trebalo potpuno ignorisati ukoliko ih ne formuliše neki od najuticajnijih političara vladajuće Konzervativne partije Velike Britanije

Politika
Izvor: Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da je donedavni gradonačelnik Londona, evroskeptični Boris Džonson, koji u britanskoj Konzervativnoj partiji lobira za izlazak Britanije iz Evropske unije, "prešao granicu" uporedivši EU sa Adolfom Hilterom.

- Ne mogu da ćutim - rekao je Tusk novinarima u Kopenhagenu, istakavši da je Džonson svojom izjavom prešao granice prihvatljive političke debate i racionalne diskusije, te pokazao "političku amneziju", preneo je AFP.

Džonson je pre dva dana izjavio da Unija sledi sličan cilj kakav je imao i Adolf Hitler u pokušaju da stvori moćnu superdržavu.

Reagujući na Džonsonov komentar, Tusk je danas rekao da bi "takve apsurdne argumente trebalo potpuno ignorisati ukoliko ih ne formuliše neki od najuticajnijih političara vladajuće partije".

Iako je obećao da neće intervenisati u britanskoj političkoj debati, uoči referenduma o daljem članstvu Britanije u EU koji je zakazan za 23. jun, predsednik Evropskog saveta je ocenio Džonsonov komentar kao neodgovoran.

- EU možete kriviti za mnogo toga, ali je ona i dalje najefikasnija zaštita od svih opasnih i često tragičnih sukoba među evropskim državama - poručio je Tusk.

U intervjuu za "Dejli telegraf", čiji je svojevremeno bio dopisnik iz Brisela, Džonson je upozorio da iako birokrate u Briselu koriste "drugačije metode" u odnosu na one koje je imao nacistički diktator, oni po njemu dele isti cilj ujedinjavanja Evrope pod jednom "vlašću".

Prema mišljenju bivšeg londonskog gradonačelnika, proteklih 2.000 godina evropske istorije okarakterisali su više puta ponovljeni pokušaji ujedinjavanja Evrope pod jednom vlašću kako bi se obnovilo izgubljeno "zlatno doba" Starog kontinenata pod Rimljanima.

- Napoleon, Hitler, razni ljudi su ovo pokušali i tragično se završavalo. U slučaju EU radi se o pokušaju da se to uradi drugačijim metodama. Ali, u osnovi ono što nedostaje je ono što predstavlja večni problem, a to je da ne postoji fundamentalna odanost ideji Evrope. Ne postoji jedna vlast koju svako priznaje ili razume - rekao je Džonson i dodao da "to izaziva ogromnu demokratsku prazninu".