Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ubediti Vatikan da je kanonizacija Stepinca katastrofalna

Evropski parlament

Ubediti Vatikan da je kanonizacija Stepinca katastrofalna

​Slučaj Stepinac ponovo je uzburkao javnost i bio povod za oštar protest Srbije upućen Evropskom parlamentu.

Politika
Izvor: B92.net

Slučaj Stepinac ponovo je uzburkao javnost i bio povod za oštar protest Srbije upućen Evropskom parlamentu.

Dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić radi na dokumentaciji koju će uputiti zajedničkoj komisiji Vatikana i Srpske pravoslavne crkve, u Briselu je otvorena izložba o kontroverznom hrvatskom kardinalu bliskom Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Kanonizacija kadinala Stepinca kao jedna od glavnih tema sastanka predsednika Srbije i poglavara Rimokatoličke crkve tokom susreta u septembru.

Sada Tomislav Nikolić radi na dokumentaciji koja će pomoći zajedničkoj komisiji Vatikana i Srpske pravoslavne crkve koja se bavi ovim slučajem.

Istoričar Aleksandar Raković ocenjuje da Srbija mora stalno govoriti o ulozi Stepinca u vreme NDH koja je bolna ne samo za Srbe već i za Jevreje i Rome.

“U tim akcijama diplomatskog tipa treba se fokusirati na Vatikan, a nikako na Rimokatoličku crkvu, Hrvate, na Republiku Hrvatsku. Od ovog drugog nema nikakve vajde, to je samo gubljenje vremena. Cilj treba da se ubedi Vatikan da ideja o konanizaciji Alojzija Stepinca ne da nije dobra, ona je pogrešna i čak može se reći katastrofalna”, kaže Raković.

U isto vreme u Briselu, izložba o Stepincu kao humanitarcu koju organizuje hrvatska poslanica Marijana Petir uz pomoć evropske narodne partije.

Na otvaranju potpredsednica Evropskog parlamenta Mejrid Mekginis i predstavnici zagrebačke nadbiskupije.

“Danas smo ovde u Evropskom parlamentu imali prilike da vidimo goste hrvatskih poslanika istoričare, sveštena lica, dakle koji su došli u Brisel sa ciljem da u evropskom parlamentu predstave kako su rekli jasnu sliku o osobi koja je bio kardinal Stepinac. Imali smo prilike da čujemo njihove stavove povodom toga da je on zastupao pravo svakog čoveka bez obzira na njegovu versku, nacionalnu ispovest, na pol, da je bio jedan od najvećih humanitaraca, svog vremena da je spasao čak je rečeno 27 hiljada srpske dece i ratne siročadi”, navodi dopisnica B92 iz Brisela Marina Maksimović.

Zbog ove izložbe ministarstvo rada uložiće protest Evropskom parlamentu i tražiti da se nađe prostor gde bi se pokazala i istina o žrtavama ustaškog režima.

“To je strašna uvreda za sve žrtve ustaškog režima. Ako ima mesta za pokušaj rehabilitacije vikara ustaške vojske, onda mora biti mesta za istinu o žrtavama ustaškog režima, gde je onda mesto za žrtve ustaške države”, upitao je ministar u tehničkom mandatu Aleksandar Vulin.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Rumunije Viktor Boštinaru, osudio je organizaciju izložbe i konferencije o Stepincu i najavio da će od Predsedništva Parlamenta tražiti da se ovakvi događaji više ne održavaju u ovoj instituciji.