Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ukrajina uputila protest UN zbog govora Ban Ki Muna

Foto: teimun.org

Ukrajina uputila protest UN zbog govora Ban Ki Muna

Stalni predstavnik Ukrajine u UN uložio žalbu zbog dela u kome se ističe važna uloga Rusije u rešavanju svetskih pitanja

Politika
Izvor: Sputnjik

Ukrajina poslala protestno pismo UN-u zbog govora Generalnog sekretara ove organizacije na Peterburškom ekonomskom forumu povodom uloge Rusije u rešavanju globalnih kriza i situacije u Donbasu. Kasnije se, ipak ,utvrdilo da Mun nije ni spominjao sukob u istočnoj Ukrajini.

Ranije je stalni predstavnik Ukrajine u UN Vladimir Jeljčenko skrenuo pažnju na govor Ban Ki Muna na otvaranju PMEF-a i izrazio neslaganje sa činjenicom da je generalni sekretar istakao važnu ulogu Rusije u rešavanju svetskih pitanja, uključujući i okončanje sukoba u Ukrajini i Siriji. Jeljčenko je izjavio da je nedopustivo da se hvali uloga Moskve, jer Rusija predstavlja, navodno, „glavnog igrača u agresiji protiv Ukrajine“. Diplomata je rekao da se priprema protestna nota, kao i namera da se dobije objašnjenje u ličnom razgovoru sa generalnim sekretarom.

Tekst govora Ban Ki Muna, na koji se poziva stalni predstavnik Ukrajine, objavila je služba za odnose sa javnošću UN. Međutim, posle nekoliko časova, objavljena je nova verzija govora.

„Rusija, kao zemlja-osnivač UN i stalni član Saveta bezbednosti, igra veoma važnu ulogu i ja zaista ozbiljno računam na vođstvo Rusije“, navodi se u novoj verziji saopštenja.

Predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik objasnio je da je prvobitno objavljena verzija koja je pripremljena za govor. „Zatim je u svom govoru generalni sekretar napravio neke izmene. Zbog toga druga verzija govora predstavlja ono što je zaista rekao“, naglasio je Dižarik.

On je potvrdio da je od ukrajinske misije dobijeno pismo. „Na pismo će biti odgovoreno“, dodao je on.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija ovo poriče i ove optužbe smatra neprihvatljivim. Moskva je u više navrata izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i zainteresovana je da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.