Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"UN ignoriše zasluge Rusije u borbi protiv DAEŠ-a"

"UN ignoriše zasluge Rusije u borbi protiv DAEŠ-a"

Akcije ruske avijacije u Siriji se namerno ignorišu, za razliku od američkih, izjavio je Vitali Čurkin

Politika
Izvor: Sputnjik

Ujedinjene nacije namerno ignorišu zasluge država koje nisu deo međunarodne koalicije u borbi protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Govoreći na zasedanju Saveta bezbednosti UN, Čurkin je istakao da se u izveštaju koji je ranije podneo generalni sekretar UN o pretnjama koje predstavlja DAEŠ ukazuje da su vojni porazi terorista direktno povezani sa dejstvima nekih međunarodnih koalicionih snaga.

- Stiče se utisak da se namerno daje prednost samo ulozi koalicije koju predvode SAD, a akcije drugih država, koje su često efikasnije, namerno ignorišu - naglasio je Čurkin. On smatra da takav pristup uopšte ne doprinosi formiranju globalne antiterorističke koalicije.

- Ne može se poreći da su veliku štetu potencijalu DAEŠ-a u Siriji nanele akcije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Smatramo da je takođe neprihvatljivo prećutkivanje o operacijama oružanih snaga Sirije, koje se nesebično, u prvim redovima, suprotstavljaju terorističkim pretnjama. Neverovatno je da u izveštaju nema ni reči o ulozi vazdušnih snaga Rusije u oslobađanju Palmire od terorista i uspostavljanju mira uz pomoć ruskih vojnika i stručnjaka, uključujući i razminiranje ovog istorijskog lokaliteta - dodao je Čurkin.