Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VB: Konzervativce će voditi žena, rađa li se nova "Čelična ledi"?

Tereza Mej/ Foto: vogue.com

VB: Konzervativce će voditi žena, rađa li se nova "Čelična ledi"?

Članovi britanske Konzervativne partije su najmanje glasova dali ministru pravde Majklu Gouvu, koji je ispao iz trke, dok je najviše glasova dobila Tereza Mej.

Politika
Izvor: Blic

Na unutarstrankačkom glasanju britanskih konzervativaca za predsednika te stranke, najviše glasova su dobile aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej i Andrea Lisdom.

Njih dve će se ujedno boriti za mesto nove premijerke. Tako će Velika Britanija posle ere Margaret Tačer najverovatnije dobit novu "Čeličnu Ledi", prenose britanski mediji.

Članovi britanske Konzervativne partije su najmanje glasova dali ministru pravde Majklu Gouvu, koji je ispao iz trke, dok je najviše glasova dobila Mej.

Rezultati glasanja:

Tereza Mej - 199 glasova

Andrea Lisdom - 84 glasa

Majkl Gouv -45 glasova

Za najvećeg favorita, kao što odnos u broju glasova i pokazuje, važi aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, koja ima najozbiljnije šanse da nasledi Dejvida Kamerona.

- Ovaj rezultat pokazuje da Konzervativna stranka i te kako u me da bude složna. Pod mojim vođstvom će se dodatno ujediniti. britaniji treba jedinstvo i snažan lider tokom pregovora o izlasku iz EU - istakla je Mej, koja je bila jedna od pristalica ostanka u Uniji.

S druge strane čeka je ministarka energetike Andrea Lisdom, koja važi za autsajdera u trci, ali ima podršku Borisa Džonsona, koji se iznenada povukao iz trke pre nekoliko dana.

Mnogi smatraju da je upravo povlačenje bivšeg gradonačelnika Londona, koji je praktično sam izneo kampanju Bregzita na svojim leđima, odškrinulo vrata premijerskog kabineta Terezi Mej, koja je ostala bez ozbiljne konkurencije.