Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Velika Britanija: Kriza drma i opozicione Laburiste

YT Screenshot

Velika Britanija: Kriza drma i opozicione Laburiste

Članovi opozicione vlade u senci Labursta povukli podršku predsedniku stranke Džeremiju Korbinu nakon izlaska Britanaca iz Evropske unije

Politika
Izvor: Agencije/NB

Podršku lideru britanske Laburističke partije Džeremiju Korbinu danas je povuklo sedam članova te stranke koji su bili deo Korbinove vlade u senci.

Rojters navodi da je ovo gurnulo partiju u krizu neposredno nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje Evropske unije.

Korbin je smenio Hilarija Bena, šefa diplomatije vlade u senci, nakon što je ovaj Ben izjavio da je izgubio poverenje u stranačko vođstvo.

Nakon toga su Glorija de Pjero, Hajdi Aleksander, Lusi Pauel i Ijan Marej objavili da povlače podršku koju su dali Korbinu da vodi laburiste i saopštili da istupaju iz njegovog "kabineta u senci".

"Skaj njuz" je javio da su i Lilijan Grinvud i Keri Mekarti, takođe, podneli ostavke na članstvo u Korbinovoj vladi u senci.

Rojters navodi da je veliki broj onih koji su se povukli, u izjavama izrazio sumnju da je Korbin sposoban da stranku vodi do pobede na narednim parlamentarnim izborima.

Novi izbori će morati da budu održani u narednih nekoliko meseci pošto je konzervativni premijer Dejvid Kameron objavio u petak da će se do oktobra povući sa funkcije, nakon što je Britanija glasala za odlazak iz EU.