Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Veliki sukob u HDZ-u

YT Screenshot

Veliki sukob u HDZ-u

Deo rukovodstva zahteva ostavku Karamarka

Politika
Izvor: jutarnji.hr

Smatram da Tomislav Karamarko mora otići iz Vlade i da trebamo nastaviti s Mostom - izjavio je oštro zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić na sednici Predsedništva.

- Smešno je da to čujem od tebe jer si četiri godine bio glavni sekretar koji je sa mnom kreirao politiku i kojem sam ja dopustio da ima veća ovlašćenja nego što mu pripadaju - uzvratio je svom prvom saradniku šef HDZ-a Tomislav Karamarko

Bio je to prvi veliki javni sukob dvojice čelnih ljudi HDZ-a koji se odigrao na višesatnoj sednici Predsedništva stranke na kojoj su se trebale doneti odluke o tome kako će HDZ dalje postupati u političkoj krizi. Naime, dan ranije Karamarko je izjavio kako premijer Tihomir Orešković više ne uživa poverenje HDZ-a. te da je saradnja s Mostom gotova.

Povišeni tonovi, teške reči i burna rasprava potrajali su više od dva sata na sednici koja je počela u 11, a završila oko 15.20 sati i čiji je konačni zaključak bio - idemo na rekonstrukciju, a ako to ne uspe, slede novi izbori!

Za taj stav naposletku je glasao i sam Milijan Brkić koji je, kako portal jutarnji.hr saznaje, i pokrenuo jučerašnju burnu i dramatičnu raspravu na sednici Predsedništva HDZ-a te prvi postavio pitanje odgovornosti šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

- Ko je odlučio da premijer Tihomir Orešković više nema poverenje HDZ-a? I ko je ovlastio Karamarka da to kaže. O tome nije održan nikakav sastanak stranačkih tela - čuli su se povišeni tonovi na Predsedništvu. Brkić je izričito zatražio da se Karamarko povuče s mjesta prvog potpredsednika Vlade.

Sačuvati Vladu

- To je jedini način da se sačuva Vlada - navodno je rekao Brkić, koji očito traži način da se izbegnu prevremeni izbori koji bi, prema procenama iz stranke, za njih bili u ovom trenutku katastrofalni.

- I zadnje ankete pokazuju naš pad. Zbog toga smo zabrinuti - govori izvor iz HDZ-a. Kaže da je Brkića na Predsedništvu podržala i evroparlamentarka Ivana Maletić, koja je na kraju jedina ostala suzdržana kod glasanja o zaključcima vezanima za prekomponovanje Vlade ili nove izbore. Potporu je Brkiću dao i osječki HDZ-ovac Ivan Anušić te šef Kluba utemeljitelja Milan Kovač, koji je problematizovao pitanje pregovora s manjinama. U HDZ-u kažu kako je zanimljivo da je Brkiću izostala podrška šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, koji je na tu funkciju i dospeo upravo zahvaljujući zameniku šefa HDZ-a. Mikulić je na sednici, kako pričaju HDZ-ovci, pitao - imamo li ili ne tih 76 glasova te rekao da treba podržati Karamarka.

Zanimljivo je da se juče na Predsedništvu uopšte nije raspravljalo o Oreškovićevom odlasku i Mostu, o čemu je dan ranije govorio Karamarko.

I dok izvori bliski Karamarku govore da je Brkić doživeo pravi neuspeh u svom sukobu sa šefom HDZ-a te da je sada jasno kako je Predsedništvo Karamarkovo, dobar deo HDZ-ovaca na Brkićev istup i traženje da Karamarko odstupi iz Vlade gleda s velikim odobravanjem.

- To znači da je u stranci počeo proces koji će se teško zaustaviti. Karamarko je sada svestan da mu se više neće ćutati i da odluke neće moći više donositi samostalno u svom kružoku kao što je do sada radio - komentarisali su neki HDZ-ovci.