Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VEŠTAČKA FAMA NATO-A: Koriste rusko-beloruske vežbe da opravda svoje postupke

Foto. Ministarstvo odbrane

VEŠTAČKA FAMA NATO-A: Koriste rusko-beloruske vežbe da opravda svoje postupke

Opravdanje za pojačano razmeštanje vojnih snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama i povećanje vojne aktivnosti NATO-a

Politika
Autor: Glas Moskve

Cilj burne reakcije zapadnih medija u vezi sa rusko-beloruskim vežbama „Zapad 2017“ je da se pred evropskom javnošću opravdaju troškovi za jačanje vojne aktivnosti NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Ta fama je veštačkog karaktera i očigledno ima cilj da zapadnoj javnosti pokaže da su troškovi za pojačano razmeštanje vojnih snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama i povećanje vojne aktivnosti NATO-a opravdani“, naglasilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da upravo ta dejstva NATO-a vode do povećanja vojne napetosti u Evropi i naglašava da zajedničke strateške vežbe oružanih snaga Rusije i Belorusije „Zapad 2017“ imaju isključivo odbrambeni karakter. , piše portal Glas Moskve.

Broj vojnika i jedinica tehnike koji će biti angažovani u tim vežbama daleko je, ističe Ministarstvo, od broja koji navode mediji. Ukupan broj vojnika i borbene tehnike ne prelazi nivo koji je propisan Bečkim dokumentom iz 2011. godine, naglasilo je Ministarstvo.

U vežbama će, kako je navedeno, učestvovati 12.700 vojnika (7.200 iz Belorusije i 5.500 iz Rusije). Planirano je i učešće oko 70 aviona i helikoptera, do 680 jedinica borbene tehnike, najviše 10 brodova.

Ministarstvo ističe i da je Belorusija pozvala predstavnike međunarodnih organizacija (Ujedinjenih nacija, OEBS-a, NATO-a, Zajednice nezavisnih država, ODKB-a) da budu posmatrači tokom aktivne faze vežbi.

Pozivi su upućeni i predstavnicima vojno-diplomatskog korpusa i vojnim posmatračima iz Litvanije, Letonije, Poljske, Ukrajine, Estonije, Švedske i Norveške.