Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vladine snage preuzelu kontrolu u Turskoj

Foto: Pixabay.com

Vladine snage preuzelu kontrolu u Turskoj

U Istanbulu i Ankari stvari se vraćaju u uobičajenu kolotečinu, ali postoje još neki "džepovi otpora".

Politika
Izvor: Agencije

Svetske agencije javljaju je nakon noćašnjeg neuspelog vojnog puča u Turskoj, pre svega Istanbulu i Ankari, neuobičajeno mirno, ulice su gotovo prazne.

Prema navodima turske državne televizije, vladine snage su u najvećoj meri preuzele kontrolu u zemlji, a antivladina grupa, kako javljaju mediji, kontroliše jednu fregatu turske mornarice.

Prema rečima premijera Binali Jildrima, najmanje 2.839 ljudi je učestvovalo u pokušaju državnog udara od kojih je najmanje 265 ubijeno, dok je 1.440 ranjeno.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu objavio je na svom tviter profilu da je zatražio od Grčke da vrati osmoricu pučista koji su prebegli u Grčku, gde su zatražili azil.

Sudeći prema direktnim uključenjima pojedinih televizija na ulice Istanbula, čini se, da od jutros život u tom gradu ulazi u uobičajenu kolotečinu. Prodavnice hrane rade normalno, a među grđanima nema panike.

Prema izveštajima Aldžazire Balkan sa lica mesta, međutim, čini se, da se ne može sa sigurnošću reći da li postoji opasnost od novog udara.

Postoje, kako se navodi, još “džepovi otpora”.

Očigledno je, dodaje se, da puč nije uspeo, ali će biti potrebno vreme da se situacija normalizuje.

Države koje se graniče sa Turskom proglasile su viši stepen bezbednosti i spremnosti na svojim granicama, a zvaničnici zemalja regiona i šire upozoravaju svoje građane da odustanju od puta u Tursku.

Pojedini mediji su kao posebu zanimljivost preneli da je CNN Turk imao predznanje o ovim događajima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane da ostanu na ulicama i upozorio na mogućnost novog pokušaja da vojska preuzme vlast.

"Novi pokušaj udara može se dogoditi u svakom trenutku, treba da zadržimo kontrolu nad ulicama", napisao je Erdogan na svom Tviter nalogu.

Državna agencija Anadolija javila je da će bivši zapovednik vazdušnih snaga Turske general Akin Ozturk i zapovednik Odeljenja za podršku i obuku Oružanih snaga general Metin Ijiidil biti procesuirani zbog veleizdaje.

Oni će, kako je navedeno, biti optuženi za vođenje puča i planiranje njegove realizacije.

Neimenovani turski zvaničnici navode da još uvek traju operacije kojima se nastoji vratiti kontrola nad glavnim štabom vojske u Ankari.

Privremeni zapovednik turske vojske Umit Dundar, imenovan u vreme dok je glavni zapovednik vojske general Hulusi Akar bio je uzet za taoca.

On je u izjavi koju je uživo prenosio turski CNN ustvrdio da su pobunjeni vojnici uzeli za taoce brojne vojne zapovednike. Takođe, poručio je da je Turska zauvek "zatvorila poglavlje" vojnih udara i da ga nikad više neće otvoriti.

Turske vojne snage odlučne su da uklone pripadnike "paralelnih struktura", termin koji Erdogan koristi za pristalice verskog vođe Fethulaha Gulena, iz svojih redova, istaknuo je Dundar.

Inače, Erdogan je Gulena označio kao glavnog inspiratora noćašnjeg puča.

Vlada, naime, okrivljuje Gulena da pokušava da izgraditi "paralelnu strukturu" unutar sudstva, obrazovnog sistema, medija I vojske kao put preuzimanja vlasti.

Gulen, međutim, to odbija i ističe da je demokratska procedur jedini način osvajanja vlasti.

Premijer Jildrim je poručio da je pokušaj udara "crna mrlja" na turskoj demokratiji, ali i da je nacija dala najbolji odgovor.

Jildrim je na konferenciji za novinare rekao da su “paralelne strukture” u rukama pravde.

"Bilo koja zemlja koja stoji iza klerika Gulena neće biti smatrana prijateljem Turske i smatraćemo da je u ratu s članicom NATO-a", zapretio je Jildrim.

S druge strane, ima analitičara kojima noćašne dešavanje u Turskoj čini posebno sumnjivim s obzirom na to da je izvedeno na vrlo neobičan način.

Jedan od sagovornika regionalne TVN1 novinar i diplomata Zoran Dizdarević rekao je da nije sklon teorijama zavere, ali da je iznenađen da vojska pokuša puč, a da prethodno ne onemogući, odnosno pohapsi zvaničnike.