Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vujanović: I Crna Gora protestuje zbog spomenika Barešiću

Foto: crnagora.me

Vujanović: I Crna Gora protestuje zbog spomenika Barešiću

Naše antifašističke vrednosti su naša posebna vrednost i svi smo dužni da ih zaštitimo, poručio crnogorski predsednik

Politika
Izvor: Agencije/NB

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je danas da se pridružuje protestu SUBNOR-a i crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija protiv podizanja spomenika Miru Barešiću u Hrvatskoj.

Vujanović je, istovremeno, ocenio da taj događaj ne može poremetiti odnose Crne Gore sa Hrvatskom i stabilnost u regionu, prenela je RTCG.

"Mislim da se sa osnovom prigovorilo i to na jedan vrlo ozbiljan i odgovoran način, sa namerom da se pokaže da želimo da sačuvamo vrednosti antifašizma i jednog velikog narodnog heroja iz Crne Gore koji je, uz to što je bio ambasador, bio i jedna od legendi našeg antifašističkog pokreta, i koji je zaista na brutalan način ubijen", kazao je Vujanović.

Crna Gora je, naveo je on, iskazala protest prema podizanju spomenika njegovom ubici.

Vujanović je izrazio uverenje, na osnovu reakcije Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, da će se na pažljiv način razmotriti prigovor i protestna nota Crne Gore.

"Naše antifašističke vrednosti su naša posebna vrednost i svi smo dužni da ih zaštitimo", naglasio je Vujanović.

On, međutim, smatra da taj događaj ne može poremetiti odnose Crne Gore sa Hrvatskom i stabilnost u regionu.

"Naš prostor je takav da se stabilnost mora tretirati kao prioritet i obaveza svih i u tom smislu verujem da će se naći način da to ne utiče na stabilnost unutar regiona", zaključio je Vujanović.