Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vukovarski Srbi: Zašto mi nismo uključeni u susret?

Foto: Vlada Srbije

Vukovarski Srbi: Zašto mi nismo uključeni u susret?

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković kaže da će normalizacija odnosa BG i ZG poboljšati položaj Srba u Hrvatskoj.

Politika
Izvor: B92

Međutim, on isto tako zamera to što predstavnici Srba nisu uključeni u najavljeni susret premijera Aleksandra Vučića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

U izjavi dostavljenoj medijima, Milaković ističe zainteresovanost srpske zajednice u Hrvatskoj za normalizaciju odnosa dve zemlje i veruje da će to doprineti i poboljšanju položaja srpske zajednice u Vukovaru.

Smatra da je srpska nacionalna zajednica u Vukovaru već neko vreme "zatočenik i kolateralna žrtva" političkih sukoba u Hrvatskoj, pa bi smanjenje napetosti između političkih elita dve države moglo dovesti i do promene i poboljšanja statusa srpske zajednice u Vukovaru.

On je naveo i da Srbi u Vukovaru s posebnom naklonošću gledaju na to što su proces normalizacije odnosa među državama na sebe preuzeli predsednica Hrvatske i srpski premijer.

Milaković, naime, navodi da dvoje državnika, "odabirom vremena kad su pokrenuli inicijativu, pokazali da proces koji zajedno pokreću ne tretiraju kao oruđe za ostvarivanje političkih bodova i pridobijanje glasova birača", jer je Vučić upravo pobedio na izborima, a do novih predsedničkih izbora u Hrvatskoj ima više od tri i po godine.

Srpsku zajednicu u Vukovaru raduje i to što su dvoje državnika odabrali rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju kao mesto svog susreta u Hrvatskoj, naveo je Milaković i napominje da je obnova rodne kuće ovog velikog naučnika jedan je od retkih uspešnih zajedničkih projekata vlada Srbije i Hrvatske.

"Odabirom rodne kuće naučnika Milutina Milankovića za mesto sastanka, dvoje državnika ne naglašavaju samo značenje jednog uspešnog projekta dveju vlada, nego i činjenicu da su nauka i kultura potencijalne spone saradnje dve države, a i da zaštita kulturnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj igra važnu ulogu u istovremenoj zaštiti manjinskog identiteta i integracije u društvo ove zajednice".

Istovremeno, međutim, Milaković negoduje jer srpska zajednica u Vukovaru neće biti uključena u predstojeću posetu.

On takođe kritikuje deo srpske zajednice u Hrvatskoj, za koju kaže da je “podređena interesima političke elite jedne političke stranke” i da "marginalizuje sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj".

Milaković tvrdi da su on i novi predsednik Srpskog književnog društva Prosveta, koji se bavi zaštitom kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, žrtve političke isključivosti Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Milaković u pisanoj izjavi skreće pažnju da bi, kako kaže, propust onih koji su birali ko će se u ime srpske zajednice u Hrvatskoj sastati s dvoje državnika, mogao baciti lošu senku na izuzetno nastojanje predsednice Hrvatske i premijera Srbije da osnaže proces normalizacije odnosa dve države i tako doprinesu poboljšanju uslova u kojima živi srpska zajednica u Vukovaru i, uopšte, u Hrvatskoj.