Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zaev: Bespotrebno smo narušili odnose sa Srbijom

Zoran Zaev/ Foto: timesofisrael.com

Zaev: Bespotrebno smo narušili odnose sa Srbijom

On je izjavio da je proces priznavanja Kosova završen, ali da je Makedonija morala biti vrlo pažljiva kada je glasala u Unesku

Politika
Autor: NB, Agencije

Predsednik SDSM-a, najveće opozione stranke u Makedoniji, Zoran Zaev istakao je da je makedonska vlada poslednjih godine bez ikakve potrebe narušila dobrosusedske odnose sa Srbijom kada je glasala u Unesku da crkve srpskog naroda na Kosovu budu predate prištinskim vlastima.

On je izjavio da je proces priznavanja Kosova završen, ali da je Makedonija morala biti vrlo pažljiva kada je glasala u Unesku, s obzirom na to da pitanje nije bilo političko, već versko, i da je to pitanje vrlo osetljivo za, kako kaže Zaev, prijateljski srpski narod.

Zaev je i podsetio na to da problemi između Srba i Albanaca postoje i u Makedoniji, podsetivši na nesuglasice u vezi sa postavljanjem spomenika caru Dušanu Nemanjiću u Skoplju. Prema rečima opozicionog lidera, i do tog problema je došlo zbog "kvazipatriotske politike" vladajuće VMRO DPMNE.

Kako je istakao, odnosi Srbije i Makedonije moraju da budu razvijeniji, kao i odnosi s drugim zemljama iz makedonskog okruženja.