Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAEV NAJAVIO: Nova makedonska vlada do srede

YT Screenshot

ZAEV NAJAVIO: Nova makedonska vlada do srede

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje da će u sredu uveče biti proglašena nova vladu i rekao da će joj prvi korak biti ukidanje eksterne provere.

Politika
Izvor: Tanjug

Zaev kaže da je pripremio oko 30 zakona iz raznih oblasti.

U novoj makedonskoj vladi koju je predložio lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ta stranka imaće 17 ministara, dok je koalicionim partnerima, albanskim strankama DUI i Alijansa za Albance, pripalo šest odnosno dva ministarska mesta.

Tri ključne pozicije Zaev je poverio najbližim saradnicima - Ministarstvo unutrašnjih poslova vodiće Oliver Spasovski koji je tu funkciju obavljao i u tehničkoj vladi, na čelu Ministarstva odbrane biće zamenica predsednika SDSM-a Radmila Šekerinska, a Mnistarstvo finasija vodiće Dragan Tevdovski, profesor ekonomije.

Zaev je izrazio uverenje da vlada koju je predložio ima kapacitet za četvorogodišnji mandat. Sednica Sobranja za izbor nove vlade zakazana je za utorak u 11.00. Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i predlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu Zoran Zaeva je u sredu u ponoć.