Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAHAROVA: Biće preduzete adekvatne mere ako se sporazum prekrši!

Foto: twitter.com

ZAHAROVA: Biće preduzete adekvatne mere ako se sporazum prekrši!

Rusija će preduzeti adekvatne mere ukoliko SAD prekrše Sporazum o otvorenom nebu

Politika
Autor: Glas Moskve

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je na brifingu da će Rusija odgovoriti na kršenje dogovora.

„Takav pristup Vašingtona nije dobar za budući dogovor, na to smo ozbiljno upozorili naše partnere. Ako govorimo o merama koje uvode SAD, koje, kako pišu mediji, treba da otežaju izvođenje ruskih posmatračkih letova iznad Amerike, mi ćemo ih oceniti u skladu sa Sporazumom o otvorenom nebu. Ocenićemo ih i doneti odluku o adekvatnim merama, jer, kao što znate, mi stalno govorimo o tome — princip reciprociteta u međunarodnim odnosima niko nije ukidao“, naglasila je Zaharova.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ objavio da se američke vlasti spremaju da uvedu ograničenja na letove ruskih vojnih aviona preko teritorije SAD u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, piše portal Glas Moskve.

Sporazum o otvorenom nebu potpisali su u Helsinkiju 24. marta 1992. godine predstavnici 23 države-članice OEBS-a. Rusija ga je ratifikovala u maju 2001. godine. Potpisnice Sporazuma mogu da preleću preko teritorije drugih zemalja radi praćenja vojnih aktivnosti.

List tvrdi da američka strana priprema mere kao odgovor na „zabranu Kremlja na letove iznad Kalinjingrada“.