Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAOŠTRAVA SE IZMEĐU SARAJEVA I ZAGREBA: BiH tuži 900 hrvatskih branitelja!

Ilustracija: brodportal.hr

ZAOŠTRAVA SE IZMEĐU SARAJEVA I ZAGREBA: BiH tuži 900 hrvatskih branitelja!

Bosna i Hercegovina traži izručenje 900 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili zločine u poslednjem ratu, i tako ponovo pokreće temu udruženog zločinačkog poduhvata Republike Hrvatske u BiH.

Politika
Izvor: Tanjug

Hrvatski mediji javljaju da je Bosna i Hercegovina podigla 900 optužnica protiv hrvatskih državljana zbog sumnje da su činili zločine tokom poslednjeg rata u BiH, te da se na tom spisku nalazi i penzionisani hrvatski general i pripadnik Generalskog zbora, Pavao Miljevac.

Hrvatski generalski zbor razgovarao je danas na tu temu sa odlazećim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem, a general Miljevac je nakon sastanka novinarima rekao da je bitno kako će se razvijati ta situacija jer, kako je rekao, Hrvatsku u BiH opet optužuju za udruženi zločinački poduhvat.

"Ono što zabrinjava je kvalifikacija tih optužnica", rekao je i objasnio da se u preambulama optužnica provlači udruženi zločinački pothvat s podrškom Hrvatske, a u nekima čak i uz podršku bivšeg predsednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Osumnnjičeni Miljavac smatra tako nešto veoma opasnim po Hrvatsku jer, kako je rekao, poništava sve ono što je Hrvatska radila, a reč je o tome da je tript spasila BiH u ratu četm slanjem konvoja sa oružjem i opremom. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da hrvatska diplomatija radi, u saradnji s Državnim tužilaštvom na rešavanju tog problema.