Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Žarko Korać: Crnoj Gori fali proevropska opozcija

Žarko Korać/ Foto: mc.rs

Žarko Korać: Crnoj Gori fali proevropska opozcija

On je rekao da je činjenica da Crna Gora živi u miru i da je uspešno izbegla Miloševićeve ratove, kao i manipulacije spolja i iz Beograda.

Politika
Izvor: RTCG, Pobjeda.me

Za Crnu Goru bi bilo jako dobro da ima više proevropske opozicije, jer bi onda javni dijalog tekao u pravcu značajnih razvojnih tema umesto što se energija troši u neprekidnoj, iracionalnoj raspravi o tome treba li vam država ili ne, ocenio je profesor Žarko Korać.

Nekadašnji potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića, a sada poslanik u novom sazivu srpskog parlamenta, smatra da već ima naznaka političkog vrenja koje bi moglo dovesti do veće evolucije unutar crnogorske opozicije, više nego kod same vladajuće strukture.

"Kod vas vidim i nazirem duboke pukotine. Ne mislim na lične i frakcijske sukobe 'ko će koga zameniti' u strankama, već na kvalitativne, koje će kroz godinu-dve rezultirati jakom, proevropskom opozicijom. Tek tada će Crna Gora imati izazov na političkoj sceni; da ima opoziciju koja generalno prati njenu osnovnu orijentaciju, postavlja suštinska politička i ekonomska pitanja, što bi bio jako srećan trenutak za Crnu Goru", rekao je Korać za Pobjedu.

On je rekao da je činjenica da Crna Gora živi u miru i da je uspešno izbegla Miloševićeve ratove, kao i manipulacije spolja i iz Beograda.

"Sada prvi put imate vladajuću strukturu u Beogradu koja nema pretenziju da posebno utiče na političke prilike u Crnoj Gori. To je pozitivno za Crnu Goru, jer se u prošlosti pokazalo u kojoj meri je intervencija Beograda bila destruktivna. Ostala je Srpska pravoslavna crkva (SPC) kao jedina institucija koja ima pretenziju da utiče na politička zbivanja. U ovom trenutku deo opozicije koji je protiv države Crne Gore ima upravo podršku SPC. Oni to i ne kriju. To vodi do naopake podele i tenzija. Pravi se jaz među vernicima i promoviše polazište da onaj ko je za SPC ne može biti za nezavisnu Crnu Goru i obrnuto. Ta veštačka i naopaka podeljenost otežava funkcionisanje Crne Gore i izvor je napetosti", smatra Korać.