Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Zbog Sirije da se setimo Mladića i Karadžića"

Zastava Sirije Foto: Tanjug/AP

"Zbog Sirije da se setimo Mladića i Karadžića"

Trebalo bi svi da se stidimo što međunarodna zajednica nije pronašla ispravnu formulu da okonča patnju ljudi. Konačno je vreme da SB UN da nalog Međunarodnom krivičnom sudu da se pozabavi Sirijom, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Ra

Politika
Izvor: Tanjug

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein smatra da je krajnje vreme da SB UN da nalog Međunarodnom krivičnom sudu da se pozabavi Sirijom.

On je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" naglasio da je bi bilo strašno ako mirovni pregovori budu neuspešni.

- Trebalo bi svi da se stidimo što međunarodna zajednica nije pronašla ispravnu formulu da okonča patnju ljudi. Konačno je vreme da SB UN da nalog Međunarodnom krivičnom sudu da se pozabavi Sirijom - naglasio je Al Husein.

On je uveren da izgledi da bi odgovorni jednog dana mogli odgovarati imaju zastrašujuće dejstvo, ali je ocenio da to ne bi ugrozilo mirovne pregovore.

Al Husein je kazao da je neophodno jasno staviti do znanja da nijedan mir ne može da se održi ako žrtve imaju osećaj da niko nikada neće odgovarati za zlodela.

- Aprila 1995. je tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldston saopštio da vodi istragu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a u julu je podigao optužbe. Mnogi su tada postavili pitanje da li je, usled toga, moguće zaustaviti borbe. Čak i ja sam mislio da nije. Međutim, rat je u novembru okončan - naveo je Al Husein kao primer.

Al Husein je kazao da veruje da ne sme biti nikakve amnestije ili imuniteta kada je reč o zločinima koji su počinjeni u Siriji.

Govoreći o izbegličkoj krizi, on je istakao da sve dok se budu nastavili konflikti u Siriji i Iraku, i dok budu postojali teški uslovi u drugim delovima, ljudi će krenuti na put u zemlje koje im pružaju dostojanstven život.

- Moramo biti humaniji. Kao Jordanac, dolazim iz zemlje koja je u kratkom vremenskom periodu primila 600.000 Sirijaca. Jordanska privreda je mnogo manja od austrijske. Ljudi, koji su spremni za takva putovanja da rizikuju živote svoje dece, su bez nade. Oni ostavljaju konflikt za sobom, a ispred njih se podižu zidovi - kritikovao je on, ističući da je to "sramno".