Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŽELE PUČISTE U TURSKOJ: Ankara traži sve "Gulenaše" od Berlina

Redžep Tajip Erdogan i Fetulah Gulen/ Ilustracija: darkopolitricks.com

ŽELE PUČISTE U TURSKOJ: Ankara traži sve "Gulenaše" od Berlina

Nemačka, u kojoj živi oko tri miliona Turaka, strahuje da bi sukob između pristalica Gulena i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mogao da se proširi i na njeno tlo

Politika
Autor: Agencije

Tuske vlasti poslale zu zvaničnom Berlinu zahtev za istagu 40-oro osoba koje žive u Nemačkoj, kao i tri zahteva za izručenje nemačkih Turaka, zbog sumnje da podržavaju muslimanskog propovednika Fetulaha Gulena, a koga zvanična Ankara optužuje za pokuaj puča.

Pozivajući se na tajna dokumenta u koja je imao uvid, namački list "Špigel" navodi da je turska tajna služba zatražila od Nemačke spoljne obaveštajne agencije (BND) da joj pomogne kako bi privela pravdi saveznike Gulena u Nemačkoj, preneo je Rojters.

Kako navodi "Špigel", turska tajna služba zatražila je od BND da utiče na nemačko pravosuđe da preduzme korake protiv Gulenovih saveznika i izruči ih Turskoj.

Nemačka, u kojoj živi oko tri miliona Turaka, strahuje da bi sukob između pristalica Gulena i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mogao da se proširi i na njeno tlo, navodi Rojters.