Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Željka Cvijanović:Kroz dijalog do dogovora o SSP

Foto: youtube/screenshot

Željka Cvijanović:Kroz dijalog do dogovora o SSP

Nakon pregovora o SSP su usledili i problemi oko popisa koji su otvorili more nekih drugih problema, izjavila je premijerka RS Željka Cvijanović

Politika
Izvor: RTRS

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je u prethodnom periodu u BiH bilo mnogo primera loše prakse koja ne doprinosi napretku BiH, već stvara veće nepoverenje i nered u funkcionisanju različitih nivoa vlasti.

Cvijanovićeva je kao jedan od primera loše prakse navela falsifikat mehanizma koordinacije, koji je bio donesen u tajnosti, bez uključivanja Republike Srpske.

- I sada već niz meseci trudimo se da popravljamo greške koje su tu načinjene. To nam svakako nije trebalo. Trebalo je da razgovaramo i dođemo do rešenja prihvatljivog za svakoga. Napravljena je elementarna greška - da vi čak ni onda kad izrađujete mehanizam koordinacije, ne koordinirate. Kako onda možete očekivati da ćete koordinirati u provođenju nekih aktivnosti - rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je podsetila da su nakon toga usledili "zbrka i problemi" u vezi sa popisom i donošenjem jednostrane odluke o jedinstvenoj obradi podataka.

Cvijanovićeva je naglasila da sve to dovodi do problematične situacije u kojoj je narušeno poverenje, odustalo se od konsenzusa, dogovora i uvažavanja svakoga, te došlo do ignorisanja stavova Srpske.

- Direktor (Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić) je odlučio tako kako je odlučio. To je sada otvorilo more nekih drugih problema koji se moraju rešavati, ali ne znam na koji način će se rešavati ako je urušeno poverenje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da država teško može funkcionisati i opstati sa toliko falsifikata, pogotovo što je reč o važnim političkim, ali i suštinskim pitanjima.

- Očigledno je da se sada nalazimo na nekom pogrešnom putu. Treba pronaći rešenja i treba se izvlačiti iz takve situacije - navela je Cvijanovićeva.