Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zeman: Češka treba da odbije da prima izbeglice

YouTube Screenshot

Zeman: Češka treba da odbije da prima izbeglice

Prihvatanjem migranta stvorili bismo plodno tle za varvarske napade, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Češke

Politika
Izvor: Tanjug

Češki predsednik Miloš Zeman smatra da bi njegova zemlja trebalo da odbije da prima izbeglice kako bi predupredila mogućnost "varvarskih napada" u Češkoj, izjavio je Zemanov portparol Jirži Ovčaček na redovnoj konferenciji za novinare.

Zeman koji je jedan od najglasnijih protivnika imigracije, protivi se čak i skromnom planu vlade da primi 80 sirijskih izbeglica ove godine.

Islamistički napadi u Francuskoj i Nemačkoj tokom proteklih nedelja idu u prilog Zemanovom stavu, dodao je portparol, prenosi Rojters.

"Naša zemlja jednostavno sebi ne može da dozvoli da rizikuje terorističke napade poput onih koji su se dogodili u Francuskoj ili Nemačkoj. Prihvatanjem migranta stvorili bismo plodno tle za varvarske napade. Predsednik se ne slaže sa bilo kakvim primanjem migranta", rekao je Ovčaček.

Češka i još neke zemlje centralne Evrope, poput Mađarske i Slovačke, bile su najveći kritičari ogovora EU na migrantsku krizu koja je donela više od milion izbeglica i migranta u Uniju.

Češka vlada se protivi sistemu kvota za preraspodelu tražilaca azila unutar EU ali nije to pitanje iznela pred sud kao što su učinile Slovačka i Češka.

Mađarska će 2. oktobra na referendumu svoje građane pitati da li prihvataju sistem EU, a zasada nije jasno kako će Brisel moći da ih natera da prime izbeglice protiv njihove volje.

Vlada premijera Bohuslava Sobtke prisala je da primi 80 izbeglica iz jednog turskog kampa čemu se predsednik Zeman, koji ima uglavnom protokolarnu ulogu, protivi.

Sobotka je u intervjuu tokom vikenda rekao da Češka ne može da dozvoli nekontrolisanu migraciju ali da ne može ni da odgovori na pretnje primenom kolektivne krivice odnosno stavom da je "svaki musliman terorista".