Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zoran Milanović: Izbori što pre

YT Screenshot

Zoran Milanović: Izbori što pre

Za odluku HDZ-a da opozove Oreškovića, Milanović je rekao da je to smicalica kako bi se spasio Karamarko

Politika
Izvor: Tanjug

Lider najuticajnije opozicione SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjasnio se danas za što hitnije raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, već sredinom jula, jer, kako je rekao, Hrvatska više nema vladu.

Milanović je na konferenciji za novinare, nakon što je lider HDZ-a Tomislav Karamarko najavio da pokreće proceduru za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, rekao da su novi izbori jedina realna, razumna i racionalna odluka.

Hrvatska više nema šta da čeka, kazao je Milanović novinarima.

Za odluku HDZ-a da opozove Oreškovića, Milanović je rekao da je to "smišljena smicalica" kako bi se spasio Karamarko, ali da SDP na to neće nasesti.

SDP će se, naveo je, ponašati u narednom periodu taktički i prikloniće se onome što vodi izborima i to što pre.

- Ovo sve što danas gledamo zakuvali su ljudi iz vlade i osoba koja je preko noći prihvatila dužnost hrvatskog premijera nesvesna u šta se upušta. I sada njegovu smenu traži HDZ. Oni traže ooziv osobe koju su doveli niotkuda - rekao je Karamarko i podsetio da je njegova stranka prethodno tražila izglasavanje nepoverenja šefu HDZ-a.

Odluka HDZ-a da traži opoziv Oreškovića je smjišljen da bi se izbeglo izglasavanje nepoverenja Karamarku.

Milanović je sve političke subjekte pozvao na razum, kao i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović za koju je rekao da su joj na prvom mestu nacionalni interesi i ona bi se založila za nove izbore odmah. Šef SDP-a tvrdi i da je više od 70 odsto građana za nove izbore.

Aktuelnu situaciju je ocenio sramotnom i dodao da je to "čista blamaža", e da trećeg put za Hrvatsku ne postoji.

Sreća je da nije neko vreme elementarne nepogode ili rata, kazao je Mlanović istakavši da u tom slučaju ne zna šta bi se činilo jer "Hrvatska nema vladu".

Hrvatskoj je, poručio je Mlanović, potreba stabilna, uljudna vlada koja će omogućiti jednake šanse za sve. Tvrdi da će SDP na narednim izborima imati širu koaliciju u odnosu na prošle.