Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zvanično: Turska traži Gulena od SAD-a

Fetulah Gulen/ Foto: freebeacon.com

Zvanično: Turska traži Gulena od SAD-a

Turska vlada zvanično je uputila zahtev za izručenje islamskog sveštenika Fetulaha Gulena.

Politika
Izvor: Sputnjik, Agencije

Ankara je u elektronskom obliku poslala dokumenta američkoj vladi za izručenje islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, i zvaničnici u SAD razmatraju taj zhtev, izjavio je potparol Bele kuće Džoš Ernest.

Zahtev je stigao nakon razgovora između američkog predsednika Baraka Obame i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, tokom kojeg je Obama ponudio svoju pomoć Erdoganu u istrazi puča, ali je pozvao turskog lidera da oslabi svoj stav prema opoziciji.

Erdoganova vlada okrivila je Gulena, političku i versku ličnost, koji živi u Pensilvaniji, za organizovanje prošlonedeljnog pokušaja vojnog puča. U uličnim borbama u Istanbulu i Ankari poginulo je gotovo 300 ljudi, a više od 1.400 je povređeno.

Nakon pokušaja prevrata, turske vlasti sprovele su neviđeni progon pojedinaca za koje se veruje da su umešani.

Razgovarali Erdogan i Obama

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ponudio mu pomoć SAD u istrazi o pokušaju puča, ali je istovremeno pozvao tursku vladu da pokaže uzdržanost u krivičnom gonjenju odgovornih za pokušaj državnog udara.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da su dva lidera razgovarala i o statusu turskog sveštenika koji živi u SAD, Fetulaha Gulena, koga Erdogan optužuje da stoji iza pokušaja puča i čije je izručenje Turska najavila da će tražiti, prenosi Rojters.

Ernest je rekao da je turska vlada s tim u vezi poslala materijal u elektronskoj formi američkoj vladi i da američki zvaničnici razmatraju taj materijal.

Portparol Bele kuće je istakao da će bilo kakav zahtev za izručenje koji Turska podnese biti procenjen u skladu sa odredbama sporazuma između dve zemlje, navodi britanska agencija.