Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
10 godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Sud Linc Foto: Kurir

10 godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na 10 godina zatvora 48-godišnjaka, poreklom iz BiH, za učešće u masakru u srpskom mestu Serdari tokom rata u BiH.

Region
Izvor: Tanjug

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na 10 godina zatvora 48-godišnjaka, poreklom iz BiH, za učešće u masakru u srpskom mestu Serdari tokom rata u BiH.

Osuđeni, koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, optužen je za 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva i postavljanja požara.

Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoš, koji se dogodio 17.septembra 1992.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje dece, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimansko mesto.

Četiri vođe tog napada su pre dve godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porekla koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja suđenja u Austriji.

Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u Bosni i Hercegovini počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja, tokom koje je saslušano oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja jer je prošlo mnogo godina.

Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog. Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasedanja, jednoglasno je ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla kriv po optužnici.

Isto tako oni su jednoglasno negurali da je ovaj zločin zastareo. Dalje je porota donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživele, isplati 1.000 evra odštete za pretrpljeni bol.

Ovim slučajom se bavio austrijski sud, a ne Haški tribunal, zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo kao masakr, a ne ratni zločin.