Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
13 godina od SMRTI bivšeg LIDERA BOSANSKIH MUSLIMANA

novaborba.co.rs

13 godina od SMRTI bivšeg LIDERA BOSANSKIH MUSLIMANA

Na današnji dan umro je Alija Izetbegović bivši predsednik BIH i lider bosanskih muslimana.

Region
Autor: Nova Borba

Njegov trag u srpskoj svesti ostaje duboko urezan kao i sva njegova dela načinjena u vreme rata koji je besneo na teritorijama bivše Jugoslavije.

Alija Izetbegović je još u ranom dobu bio u raznim muslimanskim udruženjima, a zbog aktivnosti u organizaciji ,,Mladi muslimani,, biva uhapšen i osuđen na tri godine zatvora.

Politička delatnost Izetbegovića kreće krajem 60-ih i početkom 70-ih, a 1989. osniva Stranku demokratske akcije, nacionalnu političku stranku Muslimana.

Kako je rat uzimao maha tako su i njegovi politički apetiti rasli, zalagao se za stav da Bosna i Hercegovina ne ostane u podeljenoj Jugoslaviji.

Sarađivao je sa islamskim ekstremističkim organizacijama kao sto je Al Kaida.

Tribunal u Hagu podiže optužnicu protiv njega posle rata, ali ona, prema odluci tog tribunala, nije sadržala dovoljno dokaza da je počinio teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Tokom poslednjih godina života, teretili su ga za genocid, ratni zločin nad civilima i zarobljenicima i razaranje kulturnih i istorijskih spomenika.

Izetbegović se tada tereti za sve zločine koje je počinila muslimanska Armija BIH tokom jezivog rata koji je ostavio strašne ožiljke na stanovnistvo bivše Jugoslavije.

U nekim od intervjua Izetbegović izjavljuje da je srpskog porekla kao i da njegovo prezime nije Izetbegović. Takođe je tvrdio je da se zalagao za neophodan savez između Srba i muslimana.

 


Vlada:  
Pobio je više svojih sunarodnika nego svi ostali. A oni ga slave kao heroja! Koji apsurd! Njegov sin koji je na vlasti u BiH i danas je apsolutni diletant u vlasti. Bošnjaci zaslužuju boljeg, kao i većina naroda na ovim prostorima. Ovo su marionete, koje će sve uraditi, samo da ostanu na vlasti, pa i po cenu nekog novog rata u kojem oni ne bi učestvovali.

20.10.2016 08:03h    27     30