Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
A-HSP: U Srbu se dogodio 1941. četnički ustanak

Foto: wikipedia.org

A-HSP: U Srbu se dogodio 1941. četnički ustanak

Vanparlamentarna stranka A-HSP postavili šator na mestu gde meštani Srba obeležavaju ustanak 27. juli

Region
Izvor: Tanjug

Vanparlamentarna hrvatska stranka A-HSP, poznata u javnosti po glorifikaciji ustaškog režima i pokušajima da ustroji stranačku crnokošuljašku vojsku, nije ispoštovala zahtev policije da ukloni šator, koji je jos za vikend postavila kraj spomenika, gde meštani Srba tradicionalno obeležavaju Dan ustanka, 27. juli.

Kako je prenela regionalna N1TV, pravaši su umesto da uklone šator samo pomerili nekoliko metara od spomenika.

Sve opomene nadležnih ne pomažu, a pravašii zahtevaju da im se uruči pisana naredba da uklone šator, što podiže tenzije kod tamošnjeg stanovništva.

Sinoć je u Srbu priveden branitelj Zoran Erceg i to samo zato što je, kako je rekao, prišao "šatorašima" u nameri da im postavi nekoliko pitanja.

"Šatoraši" poručuju da oni žele da spreče "istorijsku neistinu da je tu počeo antifašistički ustanak, već je to, kažu, bio četnički ustanak, rekao je za N1 TV zamenik predsednika A-HSP Vladimir Kinđerski.

Predsednik te stranke Dražen Keleminec rekao je sinoć za Hinu da ga je tokom jučerašnjeg dana pozvao načelnik Policijske stanice u Srbu Tomislav Ivandić koji mu je preneo zahtev Direktora policije da do 15 sati u utorak uklone šator, ali su ga oni samo premestili nekoliko metara dalje od spomenika.

Portparol zadarske Policijske uprave Elis Žodan izjavio je za Hinu da šator u Srbu nije uklonjen, a "daljnji razvoj događaja zavisi od dokumentacije za prijavu skupa".

Keleminec je za HInu rekao da Direktrat policije ni ne pokušava silom da ukloni šator jer se, kako je rekao, "može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju". Iz A-HSP tvrde da nameravaju tu da ostanu do 1. avgusta.