Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Ako ne bude dogovora o popisu, Srpska će objaviti svoje rezultate"

Foto: Printscreen

"Ako ne bude dogovora o popisu, Srpska će objaviti svoje rezultate"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će RS, ako ne bude dogovora o metodologiji objavljivanja rezultata popisa u BiH, objaviti svoje rezultate i da će to biti relevantni pokazatelji.

Region
Izvor: Glas Srpske

Čubrilović je istakao da je jedino rešenje, kada je reč o objavljivanju rezultata popisa, poštovanje zakona, međunarodnih standarda i metodologije u njihovom obrađivanju, ističući da ima potpuno poverenje u stručnost rukovodstva Zavoda za statistiku Srpske.

On je za "Nezavisne novine" rekao da će parlament Srpske iskoristiti sve pravne mogućnosti i u predviđenom roku od šest meseci dostaviti prigovor na odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike, dodajući da će Srpska, kako god bilo, i dalje slaviti 9. januar kao Dan Republike, jer je to istorijska činjenica i, u suštini, to se neće menjati.

Kada je reč o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Čubrilović je pojasnio da je ta odluka prošla proceduru ispitivanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda Srpske i da je prosleđena na objavljivanje.

"Narodna skupština je svoj posao okončala i kad odluka bude objavljena, postupaćemo u skladu sa zakonom. Mi ne odlučujemo kada će odluka biti objavljena", naveo je Čubrilović.

Govoreći o radu Vlade Srpske, on je ocenio da je Vlada mogla da ostvari bolje rezultate, posebno u oblasti realnog sektora i otvaranja novih radnih mesta, iako radi u otežanim uslovima.

"Za društvo i poziciju u Republici Srpskoj bilo bi bolje da neki novi ljudi dobiju šansu da vode najznačajnije resore u Vladi. Takođe, mislim da bi bilo bolje da dođe do osveženja i u zajedničkim organima i institucijama na nivou BiH", naveo je Čubrilović.

On je naglasio da sve stručne i intelektualne kapacitete ovo društvo mora da "upregne" u oživljavanje privrede, u otvaranje fabrika.

"Bez toga neće nam pomoći ni stotinu kredita MMF-a ili bilo koje banke. I zato su građani u pravu, jer jedini spas za društvo je sprečavanje korupcije i značajnije pokretanje privrede. To je naš nacionalni interes broj jedan. Svaka vlast se ceni po tome koliko je stvorila novih radnih mesta", naveo je Čubrilović.

On smatra da napretka neće biti ako se ne bude više pažnje posvetilo razvoju, realnom sektoru i stvaranju nove vrednosti, ako ne bude podignut standard u obrazovanju i u potpunosti se ne posveti borbi protiv korupcije i drugih društvenih pošasti.

Čubrilović, koji je i potpredsednik DNS-a, rekao je da su lideri stranaka vladajuće koalicije postigli načelan dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike gde god je to moguće, te da je DNS na vreme dostavio spisak opština u kojima smatra da ima šansu da osvoji načelničke pozicije, ali da to nisu učinili koalicioni partneri ove stranke.

On je naveo da je u nekim opštinama već postignut dogovor, dodajući da ukoliko ne bude dogovora, DNS će samostalno predlagati svoje kandidate, među kojima i kandidata za gradonačelnika Banjaluke.