Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ambasada SAD u BiH protiv REFERENDUMA U RS

Foto: Ambasada SAD

Ambasada SAD u BiH protiv REFERENDUMA U RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH protivi se održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

Region
Autor: NB, Fena

“Kao što je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar u Republici Srpskoj na kojem se postavlja pitanje na koje je Ustavni sud BiH već dao odgovor, bio bi suprotan Ustavu BiH, prenosi Fena odgovor ambasade.

Iz ambasade su dodalu da je Ustavni sud BiH sastavni deo Dejtonskog sporazume, te da su njegove odluke konačne i bavezujuće.

U američkoj ambasadi veruju i da će na referendum biti potrošena i sredstva, a da neće biti nikakvog napretka u rešavanju nesporazuma i izazova.

Kako dodaju, u ambasadi veruju da nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti oko referenduma.

“Nije u interesu nastavljati ni druge aktivnosti koje za cilj cilj kršenje Dejtonskog sporazuma ili ustavnog poretka, i koji, stoga, predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će referendum o obeležavanju Dana Republike u RS biti održan, te da očekuje veliku podršku građana, više o tome pročitajte ovde.