Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
APSURD LAŽNOG "DRŽAVNOG UDARA": Policijsko oružje podmetnuli kao oružje "terorista"!

Foto: in4s.net

APSURD LAŽNOG "DRŽAVNOG UDARA": Policijsko oružje podmetnuli kao oružje "terorista"!

Menjajući više puta scenario, kreatori afere "državni udar" ostavili su mnogo kontradiktornih tragova.

Region
Izvor: In4s.net

Oružje koje je, po tvrdnjama Milivoja Katnića, izdato na revers od policije da bi ga navodno slikao Mirko Velimirović, bilo je smešteno u objektu koji je vlasništvo- visokog policijskog funkcionera, a onda napravljen foto-elaborat kao da je zapravo ”pronađeno” i potom zaplenjeno u akciji raskrinkavanja ”terorističke mreže”.

Svakodnevno isplivavaju novi detalji u aferi „državni udar“ koji nedvosmisleno ukazuju da su njeni kreatori više puta menjali scenario i tako ostavili mnoštvo kontradiktornih tragova u svojoj traljavoj montaži.

U zvaničnoj verziji, Mirko Paja Velimirović je kupio oružje negde na KiM, da bi ga odmah potom uništio. I kupovinu i uništavanje istog je, kako je naglasio i tokom suđenja, vršio pod nadzorom Milivoja Katnića.

Ostaje pitanje – zašto je kupovao oružje koje je potom odmah uništio? Međutim, izgleda da je odgovor na ovo i slična pitanja dao upravo pomenuti Velimirović koji je u sudski overenoj izjavi u januaru ove godine naveo da je kompletnu priču izmislio Milivoje Katnić, a da je on pod njegovim pritiskom i pretnjama to potom ispričao na suđenju.

Šta navodi „zvanični“ tužilački scenario o oružju? To oružje je navodno trebalo da završi u rukama 500 neidentifikovanih terorista, kako se kaže u optužnici Milivoja Katnića.

Po Katnićevom opisu, Velimirović je morao da pokaže Sinđeliću slike kupljenog oružja, a pošto nije imao slike onog kojeg je „kupio“ i odmah „uništio“ na KiM, u pomoć mu je priskočila crnogorska policija.

Po odobrenju Dragana Pejanovića, inače koordinatora za NATO, policija je 14.10.2016. izdala na revers 45 automatskih pušaka i nešto sanduka municije kako bi Velimirović isto fotografisao.

I tu dolazimo do „zapleta“! U spisima se ne nalazi, kako se očekuje samo dokument-revers o izdatom oružju, već FOTO-ELABORAT o PRONAĐENOM oružju u nekoj kući na Starom Aerodromu.

Čemu služi foto-elaborat za oružje koje je izdato na revers i otkud eksplicitan iskaz o pronađenom oružju?

Potpuno je jasno da su scenaristi originalno imali nameru da isceniraju „pronalaženje“ oružja, ali tek nakon što bi u tu jeftinu zamku upecali generala Dikića!

Podsećamo, njega je na to navlačio upravo Mirko Velimirović, pozvavši ga da „popiju rakiju“ u toj kući na Starom Aerodromu.

U Izveštaju Saveta za građansku kontrolu policije, general Dikić je tim povodom rekao:

„Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje.“

Kako Dikić, osetivši zamku, nije ušao u kuću ka kojoj je navođen, policija je prešla na drugi plan, pa potom izrađuje i dostavlja revers o izdavanju oružja. Ipak, ostali su tragovi prethodno smišljenog scenarija. I to kakvi!

Kako se vidi iz dostavljene dokumentacije, ANB i Tužilaštvo su se potrudili da oružje u kući predstave kao „pronalazak“.

Od toga da su puške uslikane u frižideru, koji je neuredno zatrpan stvarima, do toga da su municiju „pronašli“ ispod paketa, pa iza garniture za sedenje… Čovek koji je napravio foto-elaborat je to uradio profesionalno i verovatno sa punim uverenjem da je tu zapravo bilo skriveno oružje.

Vlasnik kuće – šef policije!

Ono što daje poseban kuriozitet celoj priči je kuća na Starom Aerodromu u kojoj je napravljen foto-elaborat o „pronađenom“ oružju, a koje je izdato na revers.

Naime, radi se o kući tadašnjeg visokog funkcionera Policije – Siniše Stojkovića.

Stojković je u vreme osmišljavanja i realizacije afere „državni udar“ bio šef kriminalistike za Podgoricu. Međutim, po nezvaničnim informacijama koje smo dobili od osobe bliske Stojkoviću, on negira bilo kakvo učešće u farsi, tvrdivši da nikom nije izdao kuću, odnosno da policija nije sa njegovom saglasnošću ušla u kuću.

Ako Stojković i zvanično potvrdi ovu priču, onda će policijski službenik Vladan Lazović, inače bratanić Zorana Lazovića – kontroverznog penzionisanog službenika ANB-a i jednog od vođa klana „Grand“, morati da krivično odgovara, ne samo zbog učešća u očiglednom „montiranju dokaza” , već i zbog neovlašćenog upada u privatni posed.

UPRAVA POLICIJE: Sinđelić i Velimirović su profesonalni šverceri oružja

Da ovde nije kraj dokaza o policijskoj montaži dokaza u aferi „državni udar“ pokazuje Interni dokument Specijalnog policijskog odeljenja od 12.10.2016. godine. U tom aktu se navodi da je Velimirović Mirko zapravo iznajmio kuću na Starom Aerodromu, i to da bi iz te kuće vršio distribuciju „oružja osobama koje su to ORUŽJE KUPILE OD SINĐA”

Da su Saša Sinđelić, odbegli ubica, i Mirko Velimirović imali dug poslovni odnos u švercu oružja, pokazuje nastavak istog dokumenta, gde se eksplicitno tvrdi:

„Takođe, prema do sada prikupljenim operativnim saznanjima, deo oružja će biti predat članovima kriminalnih grupa iz Bara i Kotora, radi vršenja krivičnih dela sa elementima nasilja”.

Policija u dokumentu posebno ističe, da „Velimirović Mirko i lice sa nadimkom Sinđo nabavljaju, drže i prodaju automatske puške.. i to u većoj količini”.

Dokumenta koja su prikazana dokazuju da je jedino oružje koje je „pronađeno“ u kući zapravo policijsko oružje, ali je Katnić propustio da obavesti javnost: šta se to dogodilo sa oružjem koje su Velimirović i Sinđelić, po tvrdnji policije, trebalo da prodaju mafijaškim klanovima iz Bara i Kotora? I zbog čega njih dvojica nisu procesuirana za takva zlodela, kada ih za to optužuje zvanični policijski dokument?

Suđenje optuženima u farsi „državni udar“ nastavlja se u sredu 6. septembra u velikoj sali Višeg suda u Podgorici.