Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Autorski tim: Povlačenje Rječnika bilo bi kapitulacija

Foto:e-vijesti.com

Autorski tim: Povlačenje Rječnika bilo bi kapitulacija

Rječnik crnogorskog književnog i narodnog jezika ne treba povući iz upotrebe, jer je to izuzetno vredan tekst, rekla je članica autorskog tima za izradu Rječnika, profesorica Rajka Glušica.

Region
Izvor: RTCG

"Nije postojala zla namera ni prema kome. Nisu utemeljene optužbe da redaktorke Rječnika nisu pročitale finalnu verziju teksta i da su se zbog toga potkrale greške", tvrdi profesorica.

Ona je naglasila da je u izradu Rječnika uloženo puno truda.

„To je solidan tekst. Grešaka ima. To je očigledno, ali to je prvo leksikografsko delo tog tipa. Rječnik ne treba povući jer bi to u ovom trenutku definitivno bila kapitulacija pred jednom neprimerenom i nezapamćenom hajkom na jedno leksikografsko delo, koje tu hajku apsolutno ne zaslužuje”, kazala je Glušica gostujući na TV Atlas..

Ona je naglasila da se autorski tim pri izradi Rječnika pridržavao svih aksioma leksikografskog rada i da nisu razmišljali da pojedina određenja, poput pojma Albanac, nekoga mogu uvrediti.

“U timu obrađivača bili su tek svršeni studenti crnogorskog jezika i književnosti. Ni u primisli nije bilo da bi neko mogao da se naljuti na jednu definiciju koja je tipska. Svi se narodi tako određuju. Ni obrađivači, ni redaktori, nisu bili opterećeni. Nije bilo primisli da nekoga možemo da uvredimo bilo kojom definicijom. Definisali smo sve isto, dakle sve imenice te vrste na isti način i eto, došli smo do toga da nam se neko ne složi sa tom definicijom i da se oseti povređenim. U tom smislu, apsolutno o tome nismo razmišljali, ali definitivno nije bila zla namera”, kazala je Glušica.

Ona je naglasila da ime Draže Mihailovića, uz odrednicu antifašizam, nije trebalo da se nađe u Rječniku.

“Draži Mihailoviću nije mesto uz odrednicu antifašizam, niti antifašista. To je, definitivno, propust, ali nikako nije onako kako nam se pripisuje da želimo da rehabilitujemo Dražu Mihailovića, ili da ne znamo bolji primer za antifašistu od Draže. Nije to namera autorskog tima. Godinu dana radimo na tom projektu i odgovorno tvrdim da autorski tim nema zle namere ni prema kome”, poručila je Glušica.