Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH i Makedonija ostaju partneri SAD u borbi protiv terorizma

Borci ISIS-a Foto: Twitter

BiH i Makedonija ostaju partneri SAD u borbi protiv terorizma

Bosna i Hercegovina i Makedonija ostaju partneri SAD u borbi protiv terorizma, ocenjuje se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Stejt departmenta posvećenom međunarodnom terorizmu u 2015.

Region
Izvor: Tanjug

BiH je nastavila da napreduje u jačanju kapaciteta u borbi protiv terorizma tokom prošle godine, pri čemu su službe policije uglavnom pažljivo pratile osumnjičene za terorizam u BiH, a istovremeno su izvele nekoliko akcija protiv njih, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se, ipak, konstatuje da je saradnja između bezbednosnih i policijskih agencija u BiH nedovoljna.

Islamistička ekstremna ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe su i dalje potencijalni izvor nasilnog ekstremizma u BiH.

Značajan broj građana BiH je otišao u Siriju i Irak da podrži Islamsku državu i druge terorističke grupe. Napori društva i legalna borba da se spreči nasilni ekstremizam zaslužni su za smanjenje odlaska stranih boraca terorista u poređenju sa prethodnim godinama, ocenjuje se u izveštaju.

Zvaničnici i mediji u BiH procenjuju da je od 2013. oko 300 državljana BiH otišlo u Irak i Siriju da postanu strani teroristi, a 50 njih se vratilo u zemlju.

U izveštaju se, takođe, pominju dva incidenta iz 2015. povezana sa terorizmom. Prvi je slučaj iz aprila kada je 24-godišnji muškarac napao policijsku stanicu u Zvorniku i ubio jednog, a ranio dva policajca. Napadač je ubijen u naknadnom obračunu sa policijom koja je pronašla dve puške, pištolj i municiju.

Drugi incident dogodio se u novembru, kada je, kako se navodi, radikalizovani 34-godišnji muškarac, koji je u prošlosti koristio drogu i počinio sitne kriminalne prestupe, ubio dvojicu uniformisanih pripadnika oružanih snaga BiH u Rajlovcu, predgrađu Sarajeva. Napadač je pucao u još jednog vojnika dok je bežao sa lica mesta i ranio još nekoliko osoba, da bi ga ubrzo zatim policija opkolila nakon čega je on izvršio samoubistvo aktivirajući ručnu granatu.

U oba slučaja, sumnja se da su napadače - koji su delovali sami - prethodnih meseci radikalizovali pojedinci za koje se zna da su povezani sa nasilnim islamističkim ekstremistima, navodi se u izveštaju.

Policija je tvrdila da je pronašla propagandni materijal ISIL-a u kući napadača iz Rajlovca, uključujući zastavu te grupe.

U delu izveštaja posvećenom Makedoniji, kaže se da je u 2015. u toj zemlji među značajnim aktivnostima u borbi protiv terorizma bila operacija nakon koje je uhapseno 13 osoba, a optuženo 37 na osnovu nedavno usvojenog zakona o stranim borcima teroristima.

Konstatuje se da su desetine makedonskih građana otišle na Bliski istok kao strani borci, iako ima indicija da su nedavna hapšenja uticala na odvraćanje.

Makedonija je pokazala snažnu posvećenost globalnoj koaliciji za borbu protiv IS, a premijer Nikola Gruevski je učestvovao na samitu lidera o borbi protiv IS i ekstremizma održanom u Beloj kući u septembru, navodi Stejt department.

U izveštaju se pominje i incident od 21. aprila kada je grupa od oko 40 ljudi zaplenila oružje i municiju policijske stanice u Gošincu, da bi u akciji u maju makedonska policija u Kumanovu pokušala da povrati ukradeno oružje i opremu.

Rezultat te akcije bila je pogibija osam policajaca i 10 članova naoružane grupe. Njeni motivi su ostali nejasni, ali je državni tužilac okarakterisao incident kao akt terorizma i optužio trojicu osumnjičenih kao vođe terorističke organizacije, a još 26 njih za učešće u njoj.

Izveštaj Stejt departmenta pominje i još nekoliko incidenata u vidu eksplozija manjih bombi podmetnutih u zgradi suda i u blizini vladinog sedišta u Skoplju i stranke DUI, kao i policijske stanice u glavnom gradu, ali u njima je pričinjena samo manja šteta. Policija nije našla počinioce ovih napada o kojima se vodi istraga. Samo je za incident iz aprila i eksploziju ispred sedišta vlade u Skoplju odgovornot preuzela Oslobodilačka nacionalna armija u pismu poslatom medijima sa potpisom "Komandant Kuštrimi".