Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH: I policajac u vehabijskom pokretu

Foto: nspm.rs

BiH: I policajac u vehabijskom pokretu

Od delovanja vehabija nije pošteđena ni Bosanska Krupa, mala opština u severozapadnom delu BiH, gde su od 27. marta do 12. aprila periodično održavana predavanja za pripadnike tog pokreta.

Region
Izvor: Nezavisne novine

Po dokumentaciji bezbednosnih agencija, koja je u posedu "Nezavisnih novina", vehabije u ovom gradu, i to u Ulici 5. korpusa, imaju čak i vlastiti objekat, koji su kupili.

"Predavanja su održavana u trajanju od po nekoliko dana, tako da je poslednje održano od 8. do 12. aprila, kada su uglavnom bili prisutni pripadnici vehabijskog pokreta iz Austrije", navodi se u poverljivoj dokumentaciji.

Ovaj događaj, inače, malo koga može da začudi, ukoliko se u obzir uzme da je od ranije poznato da austrijska prestonica Beč već duže vreme važi za centar vehabija s prostora bivše Jugoslavije.

U dokumentaciji je navedeno i da je na ulazu u objekat, u kojem su u Bosanskoj Krupi održavana predavanja, stajao metaliksivi BMW 5 austrijskih registarskih oznaka, novije proizvodnje, koji je korišćen za potrebe obezbeđenja ovog skupa.

Štaviše, kako je navedeno, čak i u gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi pripadnici vehabijskog pokreta u popodnevnim satima obavljaju verske obrede.

"Ispred džamije je uočena grupa lica koji svojim izgledom i načinom odevanja daju do znanja da su pripadnici ovog pokreta. Među njima ima i mladića od oko 20 godina, koji su vrlo aktivni u radu ovog pokreta", stoji u toj dokumentaciji.

Ipak, među tim licima, kako je navedeno, postoje i oni koji izgledom i oblačenjem ne podsećaju na vehabije, uključujući i policajca, koji je član vehabijskog pokreta, a čije je ime poznato redakciji "Nezavisnih", o čemu je obavešten i MUP USK.

Navedeno je, takođe, da je radikalizacija lica s područja USK sve veća, te da je dostigla nezamislive razmere, a posebno kod mladih.

"Radi se o tome da na ovim prostorima već postoje grupe uglavnom mladih ljudi, koji su spremni na izvršenje svakog zadatka i postali su realna prijetnja i opasnost u BiH i šire", navodi se u spisima bh. bezbednosnih agencija.

Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa, potvrđuje da u ovoj opštini postoji Ulica 5. korpusa, ali i dodaje da ne zna ništa o okupljanjima vehabija.

"Ne znam odakle vam informacije i ko vam je izvor. Eventualno za nešto možete da kontaktirate policiju", rekao je kratko Halitović, koji je, upitan ima li u Bosanskoj Krupi pripadnika vehabijskog pokreta, odgovorio da ih ima sporadično, te dodao da je kod njih bezbednosna situacija povoljna.

"Sektor kriminalističke policije MUP-a USK prikuplja operativna saznanja o aktivnostima i delovanju pripadnika selefijskog pokreta na području USK i o tome redovno izveštava Udarnu grupu za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, koje je nadležno za preduzimanje daljih mera i radnji iz oblasti suzbijanja terorizma", naveli su iz MUP-a USK.