Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH: Odbijen zahtev o odredbi "Jezik bošnjačkog naroda"

Foto: akos.ba

BiH: Odbijen zahtev o odredbi "Jezik bošnjačkog naroda"

Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovan zahtev zamenika predsedavajućeg Doma BiH Safeta Softića za ocenu ustavnosti rečenice iz Ustava Republike Srpske u delu koji glasi: "Jezik bošnjačkog naroda", jer je utvrdio da je ona u skladu s Ustavom BiH

Region
Izvor: Glas Srpske

Ustavni sud BiH zaključio je da je to neutralna odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, što je u skladu s Ustavom BiH i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava Republike Srpske.

"Softić u svom zahtevu navodi da ta odredba nije u skladu s Preambulom Ustava BiH i njegovim načelom konstitutivnosti bošnjačkog naroda", saopštio je Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH je konstatovao da Ustav BiH nigde ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.

"Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalim da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele. Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima u Republici Srpskoj da u konkretnim slučajevima određuje ime jezika kojim govore Bošnjaci suprotno od njihovog ustavnog prava da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud navodi da ime jezika ne može biti uslovljavano ni lingvističkim pravilima zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika i drugo.

"Osporena odredba ne sprečava Bošnjake niti bilo koga drugog da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. Stoga, ovakav koncept osporene odredbe upravo sledi stav da Ustav BiH daje pravo svim konstitutivnim narodima, pa tako i Bošnjacima, kao i drugima koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH odlučio je da na narednoj plenarnoj sednici bude održana javna rasprava o zahtevu Bože Ljubića iz perioda kada je bio predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Izbornog zakona BiH.