Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH: Predstavnici srpskih stranaka jedinstveni o popisu

Foto: youtube/screenshot

BiH: Predstavnici srpskih stranaka jedinstveni o popisu

Dok Dragan Čović i danas tvrdi da nije znao za Јukićevu odluku o popisu, u SDS-u, PDP-u i NDP-u ovakvu odluku smatraju nezakonitom, Kažu da je njihovi predstavnici u institucijama BiH neće podržati.

Region
Izvor: RTRS

Čini se da su svi predstavnici stranaka u Srpskoj o popisu jedinstveni. Odluka je, kažu, neprihvatljiva za srpski narod, a tako dobijeni rezultati popisa ne bi odražavali stvarnu sliku broja stanovnika.

Međutim, smatraju da se podigla bespotrebna politička prašina, jer, kažu, sve može da reši Republička agencija za statistiku i to jednim potezom – povući popisni materijal i objaviti svoje rezultate.

Niko neće podići ruku za bilo šta što bi legitimizovalo popis koji ne odražava stvarnu sliku stanovništva u BiH, poručuje lider SDS-a Mladen Bosić.

"Ukoliko ne bude spremnosti da se poništi donesena odluka oko konačnog sabiranja glasova, mi tražimo od republičkog Zavoda za statistiku, čije su vlasništvo podaci u RS, da objavi stvarne podatke u Srpskoj, pa neka svako sebi sabira", izjavio je Bosić.

Oko šest odsto stanovništva, tj. 196.000 ne sme biti zavedeno kao rezidentno, smatra predsednik PDP-a Branislav Borenović.

"Ako se ništa značajno ne desi u narednih nekoliko sedmica postoji značajna pretpostavka da se održi posebna sednica NSRS i da se pitanje popisa otvori do kraja, da razbijemo razne priče, teorije, šta se to dešavalo 2012/13.godine kako je moguće da smo došli u ovu situaciju?", kaže Borenović.

Rasprava o popisu, za Dragana Čavića je gubljenje vremena. Ima rešenje – sav popisni materijal, koji je u vlasništvu republičkog Zavoda za statistiku, treba povući i objaviti rezultate popisa.

"Ovoliko političkog petljanja u čisto tehničko pitanje gubi smisao. Nema dileme kad su Srbi u pitanju – niko ne prihvata lažno prikazivanje ljudi koji ne žive u BiH rezidentima. To sve može jedna institucija da završi – Agencija za statistiku Republike Srpske, treba da povuče popisni materijal koji je u njenom vlasništvu i da objavi svoje rezultate", poručuje Čavić.

Direktor federalnog Zavoda za statistiku Emir Kremić navodi - za popis je nadležna samo Agencija na niovu BiH. Sve ovo naziva političkim mobingom i presingom na ljude koji rade u statističkim institucijama.

Na prozivke da je znao da će njegov stranački kolega Velimir Јukić doneti spornu odluku Dragan Čović i danas odgovara: Nisam znao! Na sceni je, kaže, politički spin pred izbore.

"Nisam znao za odluku Јukića, ona je štetna i za Hrvate", poručuje Čović.

U Predstavničkom domu BiH već je pokrenuta hitna sednica o pitanju popisa, a njen nastavak očekuje se nakon što Savet ministara dostavi izveštaj. Tada bi trebalo da dobiju i odgovor Velimira Јukića – da li je odluku doneo pod pritiskom Tužilaštva BiH.