Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH: Srpski osuđenici traže premeštaj

Foto: avaz.ba

BiH: Srpski osuđenici traže premeštaj

Srpski osuđenici u KPZ Zenici ponovo apeluju na nadležne institucije u FBiH, da bi do kraja meseca bio potpisan sporazum entitetskih ministarstava, čime bi bilo omogućeno njihovo premeštanje u zatvore u Republici Srpskoj.

Region
Izvor: RTRS

Početkom meseca, iz Ministarstva pravde Republike Srpske saopšteno je da su iz federalnog Ministartsva pravde dobili uverenja da će do kraja meseca zakonski biti omogućeno da zatvorenici mogu biti premešteni iz jednog u drugi entitet. Međutim, iako je Ministarstvo pravde Srpske preduzelo sve da do ovog sporazuma dođe, konačnog potpisa još nema, piše RTRS.

Posebno strahuju srpski osuđenici koje je grupa Bošnjaka u zeničkom zatvoru brutalno pretukla za Vaskrs. Za Radio-televiziju Republike Srpske izjavu je dao i jedan od pretučenih osuđenika, Predrag Bajić, koji je trenutno na kućnom dopustu. Na nastavak izdržavanja kazne u KPZ Zenica trebalo bi da se vrati u julu. Međutim, kaže, strahuje od povratka i nada se da će pre toga sporazum o premeštaju biti potpisan.

Predrag Bajić, jedan od trojice srpskih osuđenika, koji su u zeničkom zatvoru pretučeni na Vaskrs, strahuje od povratka u KPZ Zenica. Kaže, dođe mu da sam sebi presudi, ako bude morao tamo da se vrati na nastavak odsluženja kazne. Trenutno je radi oporavka na kućnom dopustu. Kaže, nikada neće zaboraviti "zenički Vaskrs", jer su ga brutalno pretukli ostali zatvorenici.

Kroz pravno, psihičko i fizičko, nasilje i neljudski tretman prolaze i drugi srpski osuđenici u Zenici. Među njima je i Duško Zorić, čija supruga Željka godinama bije bitku za njegov premeštaj u zatvor u Srpskoj. Kaže, porodice srpskih osuđenika spremne su i na proteste, ukoliko se federalne vlasti ogluše o apele.

- Sve što naši ljudi tamo traže, njima je onemogućeno, dobijaju odbijenice, nemaju nikakva prava. Mi smo spremni da idemo u Sarajevo, pred Vladu Federacije i da tražimo da oni što hitnije izađu iz zeničkog zatvora - kaže Željka Zorić.

U potpisivanje sporazuma do kraja juna sumnja i osuđenik Predrag Bajić. Kaže, svima je jasno da je Republika Srpska dala sve od sebe, ali da je "kočnica" u Federaciji BiH. Kaže, zenički zatvor je predaleko njihovim porodicama, pa je sada prvi put video unuče.

Porodice ne traže oslobađanje, već dostojanstveno izdržavanje zatvorskih kazni u entititetu iz kojeg osuđenici dolaze, geografski bliže porodicama.

U Ministartvu pravde Republike Srpske odavno su pokazali dobru volju za poptisivanje sporazuma. Međutim, zbog odugovlačenja potpisivanja sporazuma, upitna je "dobra volja" federalnog Ministarstva pravde, kažu porodice srpskih osuđenika. Nadaju se da će presuditi zdrav razum i konačno malo humanosti.